Kako smanjiti obim butina

by | 25 avgusta, 2014

Milan ZaricAutor: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

P: Poštovanje, ja imam problem sa butinama. Da dočaram, obim je 112 cm, dok je obim struka 70 cm. Ne izgleda baš najbolje. Preskakala sam vijaču i smršala sam dosta, ali gornji deo butina nikako da se zategne. Trenirala sam T25 Shaun T, ali opet ništa. Ne znam da li bi pomogla teretana ili trčanje i koliko. Pozdrav, Danijela.

butine

O: Poštovana Danijela, program vežbanja koji ste praktikovali je OK izbor za devojke koje nemaju specifičan problem, odnosno cilj kao što je Vaš. Pošto niste naveli trenutnu masu tela, pretpostaviću da ona nije idealna, tačnije da imate određenog viška masnog tkiva kojeg bi trebalo da se rešite. U većini slučajeva problem većeg obima butina je u stvari neravnomerna koncentracija masnog tkiva u tom predelu (što možete proveriti merenjem debljine kožnog nabora butine) i određena nasledna karakteristika.

Kao što sam naveo u uvodu teksta najbitniji savet za Vas je da program vežbanja morate prilagoditi svom cilju, a ne da se vi prilagođavanje fizičkoj aktivnosti kao što ste se prilagođavali kod pomenutog modela vežbanja T25 Shaun T.

Da biste uspešno zategli butine i smanjili njihov obim, morate biti uspešni na dva polja, a to su trening i ishrana. Vaš trening morate bazirati na kompleksnim i izolacionim vežbama za noge sa posebnim akcentom na butine, intenzitet rada treba da bude umeren do submaksimalan.

Ne treba naravno da zapostavite ni vežbe za druge grupe mišića, naročito moraju biti aktivni mišići leđa, grudi i stomaka jer su to velike grupe mišića koje su i veliki kalorijski potrošači. Vaš kratkoročan cilj je da na svakom treningu sagorite što više kalorija i da se razgradnja masti na cardiu koji sledi nakon prvog dela treninga započne što pre.

Što se tiče ishrane, tu je stvar potpuno jasna, morate stvoriti kalorijski deficit, to je jedini način da se procenat masti smanji a sa njim i obim Vaših butina.

Budite uporni jer je put koji započinjete naporan i pun izazova, borite se i sigurno ćete uspeti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.