Noćne kreme: Beauty sleep nije mit!

by | 1 marta, 2011

Noćne kreme: Beauty sleep nije mit!Žrtva ste kofeina, prekasnog leganja i zanemarivanja osnovnog prava organizma na san? Ne morate nikome reći, piše vam na licu!

Noć je ključno vreme za čitav organizam jer tada započinju popravci na oštećenjima, dolazi do proizvodnje novih i otklanjanja odumrlih ćelija. Za taj regenerativni proces odgovoran je melatonin, neurohormon koji se aktivira zalaskom sunca i signalizira organizmu da je vreme za spavanje. Manjak tog hormona na vanjskoj ‘fasadi’ manifestijue se kao siv ten prošaran tamnim i zadebljalim podočnjacima, a umesto da se smire, upale na koži se ‘rasplamsavaju’.
Nema te čudesne kreme koja može da nadoknadi osam sati sna, ali tu su one koje će bar donekle zamaskirati manjak, poput onih na bazi vitamina A ili, još bolje, na bazi retinola.

Šta ako imate problema sa spavanjem? Čak 40% žena između 15 i 55 godina pati od tog poremećaja. Dok je to kod jednih kratkotrajan problem, kod drugih se razvija u hroničnu celonoćnu borbu. U tom slučaju, nema vam druge nego da ‘restartujete sat’.Noćne kreme: Beauty sleep nije mit!

Za dobar san treba stvoriti odgovarajuće preduslove. U spavaćoj sobi ne smiju da se nalaze nikakvi elektronički uređaji, poput televizora, kompjutorskih monitora i sličnih aparata koji generišu ‘pokretne slike’ i elektromagnetno zračenje. Želite li čvrst i dobar san, pre spavanja izbegavajte elektronski posredovanu komunikaciju putem telefona ili kompjutera.


Soba treba da bude potpuno zamračena, ali temperatura ne sme da bude niža od 19 stepeni. I što je najvažnije, na počinak treba otići s tom namerom, a ne čekati da zaspite pred televizorom u dnevnoj sobi pa u gluvo doba noći ‘bauljati’ u spavaću. 

Razmišljanje o tome zašto ne možete da zaspate, krajnje je kontraproduktivno. Umesto na um, fokusirajte se na telo. Izmorite ga vjžbom. Ako i dalje ne možete da zaspate, opustite mišiće čitavog tela, počevši od onih na licu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.