Nokti odaju u kakvom je stanju vaše telo…

by | 16 februara, 2012

Nokti pokazuju u kakvom je zdravstvenom stanju vaš organizam, pa lako lomljivi nokti često signaliziraju da vašem organizmu nedostaju neki vitamini. Ukoliko zanemarite svoje nokte možete dobiti neku gljivičnu infekciju, ili vam nokti mogu urasti, a to sigurno ne bi želeli. Sledite 10 saveta kako bi vaši nokti bili zdravi i negovani.

1. Da bi vaši nokti dobili odgovarajuću hidrataciju, svako veče pre spavanja utrljajte malo vazelina u vaše kutikule i kožu oko noktiju. Ako ne volite vazelin, zamenite ga ricinusovim uljem. Ono je gusto i sadrži vitamin E, koji je odličan za vaše nokte.

2. Nosite gumene rukavice kad radite kućne poslove ili perete suđe. Većina kućnih poslova, od vrtlarenja do ribanja kupatila i pranja posuđa, su ubice za nokte. Za dodatnu mekoću ruku, nanesite kremu za ruke pre nego što stavite gumene rukavice.

3. Kada gurate nazad svoje kutikule budite veoma nežni. Inače zanoktica može da se ošteti i tako možete da oštetite čitav nokat.

4. Sušite ruke barem dve minute nakon pranja posuđa, veša, kupatila itd. Takođe sušite ruke nakon što se tuširate, jer vlaga povećava opasnost od gljivičnih infekcija.

5. Učinite vaše nokte jakim uzimajući B vitamin četiri do šest puta dnevno. Nekada davno, veterinari su otkrili da biotin jača kopita konja, koja su izrađena od keratina, istog matrijala kao što su i ljudski nokti. Švajcarski naučnici su otkrili da ljudi koji unose 2,5 mg biotina na dan za 6 meseci imaju jače nokte. U američkom istraživanju, 63 odsto osoba koje su uzimale biotin za lomljive nokte osetili su poboljšanje.

6. Dodajte čašu mleka i tvrdo kuvano jaje u vašu dnevnu ishranu. Bogati cinkom, oni će učiniti čudesa za vaše nokte, pogotovo ako ste na noktima uočili bele tačkice, znak niskog unosa cinka.

7. Masirajte vaše nokte kako bi ih dodatno ojačali i kako bi postali sjajni. Poliranje noktiju povećava dotok krvi do noktiju, a na taj način se stimuliše njihov rast.

8. Važno je i da pijete dosta vode. To je važno za zdravlje noktiju jer održava čitavo telo hidratizovanim.

9. Kako bi ojačali vaše nokte i učinili ih felsibilnijim, jedite hranu koja sadrži folnu kiselinu, kao što su celovite žitarice, bobičasto voće, kelj, i agrumi.

10. Prilikom turpijanja i poliranja vaših noktiju uvek idite u jednom smeru. Ako polirate nokte napred i nazad to može izazvati cepanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.