Pilinzi za buđenje i sjaj kože

by | 5 aprila, 2014

Pilingom ćemo probuditi kožu i pripremiti je za novi život i izazove koji su pred njom ostatak godine. Pravilno upotrijebljen piling od kvalitenih prirodnih sastojaka omogućava koži da prodiše na način da svojim abrazivnim svojstvom otkloni sloj mrtvih ćelija gornjeg sloja kože, nečistoće i suvišne mikroorganizme, i otčepi pore.

piling

Druga komponenta prirodnog pilinga, biljna i eterična ulja, biljni glicerol i slični njegujući sastojci, nahraniće i obnoviti kožu i vratiti joj prirodnu ravnotežu i zdravi sjaj. Najlekovitiji pilinzi su oni pripremljeni od lekovitih biljaka, jer one otpuštaju lekovite materije u ulje.

Redovno korišćenje pilinga je prvenstveno od neprocenjive važnosti u nezi masne i nečiste kože, odnosno kod osoba s problemom začepljivanja pora kože uzrokovanih prevelikim izlučivanjem sebuma i nakupljanjem odumrlih ćelija kože na izlazu pora, što može rezultirati upalnim procesima (akne i slično).

Kod osoba sa suvom i osetljivom kožom biraju se pilinzi sa nežnijim i sitnijim abrazivnim česticama i hranljivim i umirujućim uljima, kako se koža ne bi oštetila i kako bi joj pružili potrebnu negu.

Dakle, pilinzi spajaju čišćenje i njegu kože. Abrazivne čestice pilinga, to jest materije koje fizički otklanjaju površinski sloj mrtvih ćelija kože su najčešće mlevene žitarice (kukuruzni i pšenični griz, fino mlevena zob…), mlevene koštice i drugi tvrdi delovi biljaka (mlevene koštice breskve, maslina, kajsija, ovojnica kokosa i oraha…), cvetovi biljaka (lavande, kamilice…), zatim so (kuhinjska, himalajska, crna…), šećer, mlevena kafa i drugo.

Nosači abrazivnih čestica pilinga su obično biljna ulja. Ona osim što omogućavaju pilingu da lepo „klizi“ po koži, kožu neguju i hrane. Na izboru imate pregršt lekovitih biljnih ulja, ali uvek vodite računa o tome da birate ona hladno presovana, nerafinisana. Tako ćete za suvu kao i osetljivu kožu izabrati ulje badema ili kokosa, dok će za masnu kožu primerenija biti lešnikovo ulje, suncokretovo ulje ili jojoba.

Uz kombinaciju kvalitetnih eteričnih ulja, kožu ćete podstaći na regeneraciju, pa će ona bukvalno živnuti!

Za mešovitu i masniju kožu preporučuju se eterična ulja palmarose, širokolisne lavande, čajevca, za regeneraciju kože eterična ulja semenki šargarepe, za normalnu kožu eterično ulje slatke narandže, prave lavande, za osetljivu kožu ulje nemačke kamilice i slično.

Piling se obično radi jednom nedeljno. Pokušajte da izaberete što sitnije, finije čestice koje će služiti kao abrazivno sredstvo, kako bi se izbegla oštećenja kože.

Ukoliko već postoje neka oštećenja na koži (ranice, upalni procesi i sl.) nije preporučljivo raditi piling. Nanosi se na vlažnu kožu, lagano se utrljava vrhovima prstiju, nakon ćega se višak lagano obriše papirnim ubrusom ili ispere mlakom vodom. Piling je poželjno uraditi i pre redovnog korišćenja maski za lice i telo ili ga jednostavno uradite pre tuširanja odnosno kupanja. Zbog pozitivnih efekata pilinga na kožu, smanjuje se potreba za korišćenjem ulja ili losiona za negu kože nakon tuširanja.

Domaći piling
Sjajan domaći piling napravit ćete ako pomešate 30 grama kukuruznog griza (sa što sitnijim česticama) i 15 grama biljnog ulja, nakon ćega ostavite smesu da odstoji 10 minuta. Potom dodajte oko 5 grama biljnog glicerola i 6 kapi eteričnog ulja (npr. prave lavande). Sve dobro izmešajte i vaš piling je gotov!

S obzirom na to da se ovakvi pilinzi dosta brzo kvare, po mogućnosti napravite svaki put sveži.

Izvor: Zena.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.