Sačuvajte mladost

by | 16 juna, 2009

Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da samo 1/3 izgleda kože u zrelom dobu zavisi od genetike, dok ste za ostale dve – zaslužni sami. Tržište je danas preplavljeno „čudesnim“ poizvodima koji podmlađuju kožu, čineći je glatkom i sjajnom.


Ipak, veoma je važno da ne posegnete za bilo kojim preparatom, već da odaberete najefikasniji, koji će odgovarati baš vašem tipu kože. Nina Stanković, instruktor „Babor“ kozmetike, otkriva najbolje metode za sprečavanje prevremenog starenja kože.

 

lepota i zdravlje antiage nega koze sacuvajte mladost

Top saveti

Nikada nemojte otići na spavanje, a da prethodno niste uklonili šminku. Očistite lice i nanesite noćnu kremu – tako ćete koži omogućiti da se regeneriše i popraviti sve što se u toku dana „pokvarilo“. Obavezno, nakon 25 godine, počnite da primenjujete preventivnu negu kože, posebno oko očiju. Kako vreme prolazi, proizvodnja kolagena i elastina sve je manja, pa je neophodno održavati vezivno tkivo što čvršćim i elastičnijim, što se postiže upotrebom krema sa antiejdž sastojcima, kao i neophodnim antiridom.

Naravno, ono što nikada ne smete zaboraviti jeste zaštitni faktor. Sunce je neprijatelj broj jedan lepoj i mladoj koži, zato se „naoružajte“ kremama i podlogama sa integrisanim SPF (zaštitnim faktorom). Obavezno proverite da li proizvod pokriva UVA i UVB spektar jer su UVA faktori glavni generatori slobodnih radikala, a samim tim i najveći krivci za prevremeno starenje kože.

 

Kritične zone

Posebno obratite pažnju na najkritičnije delove lica, kao što je koža oko očiju, koja prva strada jer je izuzetno tanka, potkožnog masnog tkiva skoro da nema, a mišići tokom dana naprave preko 10.000 pokreta. Neophodno je rano početi sa intenzivnom hidratacijom i blagim antiridima, a ukoliko je šteta već napravljena i bore su se već pojavile, potrebno je koristiti preparate na bazi proteina soje, pirinča i prosa – jer imaju izuzetno efikasan lifting efekat.

Druga kritična zona jesu vrat i dekolte. Nažalost, veliki broj žena u mladosti ih „preskače“ prilikom svakodnevne nege, što je velika greška. Osnovnom kremom za negu lica pređite vrat i dekolte, a isto to uradite i kada koristite masku ili piling. Tanka i osetljiva koža izložena je velikom broju pokreta, te u slučaju da se zapostavi, dobija siv, beživotan izgled i postaje podložna stvaranju bora. Ukoliko se to već desilo, potražite preparate namenjene revitalizaciji vrata i dekoltea na bazi mimoze, retinola, jakih biljnih kompleksa, koji okrepljuju kožu čineći je mekom i glatkom.

Veoma često zapostavljena kritična zona jesu i ruke. Usled dejstva sunce, hladnoće i vetra, kao i hemikalija, na njima se veoma brzo pojavljuju bore i „staračke pege“. Zato, ne izlazite iz kuće bez kreme za ruke sa zaštitnim faktorom, a ukoliko oštećenja već postoje, posegnite za proizvodima namenjenim uklanjanju hiperpigmentacije.

 

 

Muškarci i nega

Danas se žene i muškarci podjednako brinu o svom izgledu, koji je već postao sinonim za uspeh, na privatnom ali i poslovnom planu. Preparati, namenjeni nezi muške kože, sve češće su stavka na spisku za kupovinu. Ukoliko svog muškarca ne možete, čak ni pod pretnjom, da naterate da uđe u kozmetički salon, preporučite mu da poseti neki od popularnih wellness centara, u kojem će mu eksperti preporučiti specijalizovane tretmane i revitalizirajuće kreme.

 

Tekst: Nina Stanković; foto: Campigliophoto

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.