Sve što ste želele da znate o depilaciji šećernom pastom

by | 29 juna, 2015

Već neko vreme depilacija šećernom pastom koju možemo napraviti i u varijanti ‘uradi sama’, jedna je od najpopularnijih metoda za uklanjanja dlačica

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Radi se o jednostavnoj smesi od šećera, limuna i vode, a zanimljivo je da su ovaj postupak primenjivale žene još u doba Aleksandra Velikog!

Prednost depilacije šećernom pastom je u tome što nema iritacije kože i alergijskih reakcija budući da se radi o prirodnim sastojcima koji uz sve to i neguju kožu. Osim toga, broj uraslih dlačica vidljivo je manji, a ova metoda depilacije preporučuje se i za osetljiva područja poput intimnih delova i osobama koje imaju problema s proširenim venama ili ispucalim kapilarama.

Kako pripremiti šećernu pastu

Za pastu je potrebno: 1/4 šoljice soka od limuna (svežeg), 1/4 šoljice vode i 2 šoljice šećera.

Sva sastojke dobro izmešajte u dubljoj posudi i stavite da se kuvaju na visokoj temperaturi oko pet minuta. Nakon što proključa, uklonite je s vatre i stavite u staklenu posudu. Smesa bi trebala dobiti izgled karamelizovanog šećera za kolače. Nakon što se ohladi (ali ne previše, na sobnu temperaturu), počnite je odvajati deo po deo dok ne dobije strukturu poput gume za žvakanje (ako je potrebno dodajte kap vode).

Postupak depilacije

Koža mora biti suva i čista, a dlačice ne smeju da budu duže od pet milimetara. Pastu nanesite na mesto s kojeg želite da odstranite dlačice, ali tako da ih lepite suprotno od smera rasta, a zatim zalepljeni deo povucite u smeru rasta – dakle suprotno od uobičajenog postupka kod depilacije voskom. Kad završite s uklanjanjem dlačica, kožu isperite vodom i namažite hidrantnom kremom.

Upotrebljenu smesu nikako nemojte vraćati u posudu za drugi put, jer se ne sme koristiti više puta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.