Uradi sam: SLATKA DEPILACIJA – staroegipatski trik

by | 29 oktobra, 2009

Slatka depilacija je slatka i jeftina alternativa klasičnoj depilaciji ili brijanju. Mnogi veruju da se ponavljanjem ove tehnike broj dlačica smanjuje, kao i da one postaju tanje, mekše i gube onu „oštrinu“ koja nastaje nakon upotrebe žileta.

Slatka depilacijaPrvenstveno morate napraviti smesu od šećera, vode i limunovog soka, a potom je zagrevati na šporetu dok ne proključa. Nakon što ste smesu ostavili da se malo ohladi, nanesite je na površinu kože, prekrijte taj deo pamučnom tračicom koju možete napraviti i sami (recimo, od neke stare majice) i naglo povucite kao kod klasične depilacije. Mnogi smatraju da je slatka depilacija znatno manje bolna od obične depilacije voskom.

Evo recepta:

  • 2 šoljice šećera
  • ¼ šoljice limunovog soka
  • ¼ šoljice vode

Pomešajte sastojke u polu-dubokoj šerpi i zagrevajte na slaboj vatri. Pažljivo pratite šta se dešava i ne ostavljajte smesu bez nadzora inače će pokipeti. Temperatura bi trebalo da bude oko 120 stepeni.Kada ste završili sa zagrevanjem, sklonite šerpu sa vatre i ostavite smesu da se ohladi. Nakon što ste procenili da se smesa dovoljno ohladila, prespite je u drugu posudu. Obratite pažnju da to bude vatrostalna posuda ili posuda koja može u mikrotalasnu (budući da ćete smesu sigurno zagrevati više puta). Neka Vam pamučne tračice budu pri ruci.

 

Pazite na temperaturu
Sledeći korak je veoma kritičan – ostavite smesu da odstoji dovoljno dugo tj. da se ohladi taman onoliko koliko je potrebno da ne se ne biste izgoreli. Testirajte toplinu smese na dlanu Vaše ruke, ali imajte u vidu da je koža na pojedinim mestima koje ćete tretirati znatno osetljivija nego Vaš dlan.Uzmite nož za puter ili drveni štapić kao što je onaj od sladoleda i ravnomerno nanesite smesu po površini kože. Zatim taj deo prekrijte tračicom, pustite da se prilepi jedno pola minuta, minut i naglo povucite kao što bi Vaša kozmetičarka povukla vosak u salonu ili kao što skidate hanzaplast ili flaster.
Smesu možete iznova zagrevati, ali imajte na umu da svako zagrevanje malo zgušćuje smesu.

Tekst: Jovana Lopičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.