Vaše telo – da li je normalno?

by | 4 juna, 2009

Sigurno ste se mnogo puta zapitali da li vaš organizam funkcioniše isto kao i kod drugih ljudi. Otkrivamo vam najvažnije anatomske i funkcionalne parametre tela prosečne žene, a vi odredite gde pripadate!

lepota i zdravlje telo

VAŠA KOSA

U proseku, svim ženama otpadne oko 100 vlasi dnevno, zbog čega posle svakog pranja u rešetki u kadi ostane „klupko“ dlaka. Ukoliko gubite više kose, obratite se dermatologu. Jače opadanje kose može da bude uzrokovano neadekvatnom ishranom, stresom, poremećajem rada tiroidne žlezde, hormonskim promenama u trudnoći ili upotrebom kontraceptivnih pilula.

VELIČINA GRUDNJAKA

Prosečna veličina grudnjaka za žene sa našeg područja je 80, što predstavlja uvećanje za jedan broj u odnosu na period pre jedne decenije. Ovo je prvenstveno posledica sve učestalije gojaznosti i porasta broja plastičnih operacija uvećanja grudi.

VAŠA (BOLNA) GLAVA

Jedna-dve glavobolje mesečno tipična su pojava. Glava vas boli češće? Obratite se lekaru i nemojte olako da posežete za analgeticima, jer to može da uzrokuje još češće glavobolje.

VAŠE OČI

Čak svakoj trećoj odrasloj osobi potrebne su dioptrijske naočare. Eksperti kažu da je problem sa vidom sve izraženiji, pre svega zbog naprezanja tokom dugog rada za kompjuterom.

Najbolji savet? Svakih 15 minuta skrenite pogled sa ekrana i gledajte u nešto drugo, i to najmanje 30 sekundi.

 


VAŠI ZUBI

Čak svaka četvrta žena od 35 do 44 godina života ima karijes koji stomatološki nije zbrinut. Većina ljudi pogrešno veruje da je, ukoliko ne osećaju bol, njihovo oralno zdravlje OK i da ne postoji problem sa karijesom. No, to nije tačno i jedino se pregledom kod zubara mogu uočiti problemi (karijes i oboljenja desni). Zato, redovno posećujte svog zubara, što će omogućiti da se reaguje u ranim fazama oboljenja.

VAŠI KUKOVI

Prosečan obim kukova mlade žene iznosi 103,6 cm. Većina najčešće „dobije“ još po 5 cm do 65. godine života. No, treba da znate da je višak masnog tkiva na kukovima i na bokovima bolja opcija za vaše srce nego kada je ono na stomaku.

VAŠ STRUK

Prosečan obim struka mlađih žena iznosi 86,3 cm – što je tek 2,54 cm od granice koja znači povećan rizik od srčanih oboljenja. Efikasan način da suzite struk? Naravno, fizička aktivnost!

VAŠA VISINA & TEŽINA

Prosečna visina današnje žene iznosi 164,5 cm, a težina 65,4 kg. To znači da smo više za 5 cm nego prethodne generacije žena, ali smo zato i teže za 3 kg u odnosu na period pre pet decenija. Zašto? Odgovor je krajnje očekivan i jednostavan – veće porcije, nezdrava ishrana i manje fizičke aktivnosti.

VAŠE SRCE

Puls zdrave žene u proseku beleži od 60 do 80 otkucaja u minuti (u stanju mirovanja). Sve vrednosi ispod donje granice su nezdrave. Da biste izmerili puls u stanju mirovaja, postavite kažiprst, srednji i domali prst na pulsnu tačku na unutrašnjem delu ručnog zgloba i brojte otkucaje šest sekundi. Ovu vrednost pomnožite sa deset. Šetnja brzim korakom, pet dana u nedelji, može da poboljša rad srca.

VAŠ CELULIT

Opustite se! Čak 80% žena ima pomorandžinu koru na nekom delu tela, uključujući i mršavice!

VAŠ SEKSUALNI ŽIVOT

Razmišljate o seksu (skoro) svaki dan? To isto čini i 75% žena. Ono što nije normalno jeste doživljavanje seksa kao nečega prljavog i nečasnog, ili pak opsesivno razmišljanje i stalna potreba za seksom.

VAŠA MENSTRUACIJA

Dvadeset osam dana – to je prosečan parametar koji stručnjaci koriste prilikom propisivanja kontracepcije, ali takav menstrualni ciklus ima samo 10% žena. Zdrav ciklus može da traje u rasponu od 21 do 35 dana (brojite od prvog dana krvarenja do dana pre naredne menstruacije). Ukoliko planirate trudnoću, a ciklus vam je kraći, ili duži od navedenog, obratite se svom ginekologu.

VAŠE FIZIOLOŠKE POTREBE

U proseku, zdrava žena urinira sedam puta dnevno. Urin treba da bude bledožut i bistar. Ukoliko nije tako, morate da pijete više vode. U slučaju da mokrite više od sedam puta, i pri tome osećate peckanje, moguće je da se radi o urinarnoj infekciji. Da biste sprečili ovu infekciju, popijte čašu vode pre seksualnog odnosa i urinirajte odmah posle njega. Naučnici kažu da žene ređe obavljaju veliku nuždu nego muškarci, a na nedeljnom nivou to iznosi 8,2 puta. Ishrana bogata biljnim vlaknima i dve litre vode dnevno mogu da uslove redovnu (svakodnevnu) defekaciju. Ukoliko imate nekoliko stolica dnevno, ili dijareju duže od šest nedelja, obavezno se obratite lekaru.

VAŠI DEPRESIVNI DANI

U proseku, većina žena oseća se depresivno četiri dana u mesecu. Takva raspoloženja su normalna i najčešće su posledica promene nivoa hormona. Ipak, ukoliko ste tužni dve nedelje (ili duže) u kontinuitetu, a trikovi za podizanje raspoloženja – fizička aktivnost i druženje sa prijateljima – više ne deluju, obratite se psihologu za pomoć.

 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Dreamstime

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.