Vitamini: Lek za oštećenu kožu i kosu

by | 28 novembra, 2011

Svaka žena ima probleme sa kožom i sa oštećenom kosom, ali nema svaka žena dovoljno novca da sebi priušti najbolje preparate. Sa malo osnovnog znanja ovi problemi mogu se eliminisati ili barem umanjiti. Pogledajte kako vitaminski dodaci ponekad mogu biti isplativo rešenje.

Vitaminski dodaci za kosu

Oštećena kosa je obično kosa lišena važnih vitamina. Takođe, kosa se može oštetiti ukoliko je previše tretirate raznim preparatima. Još jedan faktor koji uzrokuje oštećenja vlasi jeste okolina u kojoj žena živi. Čak i prečesto šamponiranje dovodi do pucanja krajeva. Šta treba da učinite da vam kosa bude zdrava, jaka i sjajna?

Postoje vitaminski dodaci koji se mogu naneti na kosu preko šampona, raznih kozmetičkih tretmana, pilula i hrane. Ako se pravilno koriste kosa može da se vrati u normalu, ili u najmanju ruku može da izgleda bolje nego ranije.

Beta-karoten važan je za kosu jer se pretvara u vitamin A kada se jednom apsorbuje. Vitamim A pomaže pri oporavku oštećene kose, takođe podstiče rast dlake. Ovaj dodatak se obično nalazi u multi-vitaminskim pilulama, a šargarepa je, takođe, veliki izvor beta-karotena.

Omega 3 masne kiseline mogu da pomognu kosi da brže raste. Učiniće da kosa izgleda čvršće, zdravije, sjajnije i mlađe. Ovaj dodatak nalazi se u ribi, kao i u semenu lana.

Vitamin B, i kopleks vitamina B koji se rastvara u vodi, poznat kao biotin, takođe može poboljšati zdravlje kose. Naime, biotin vraća proteine koji su nestali usled različitih faktora. Kosu čini jačom i otpornijom. Dodaci B vitamina dostupni su u obliku tableta, ali ima ih i u hrani kao što su meso, jaja i zeleno povrće.

Takođe, vitamin C dovodi do zdrave kose. To joj daje teksturu i sjaj.  Ovaj vitamin postoji u obliku tablete, a takođe ga ima u limunu, narandžama i drugom voću.

Vitamin E poboljšava cirkulaciju kože. Mnogi veruju da povećana cirkulacija dovodi do bržeg rasta kose, kao i da dovodi do zdravijeg izgleda kose koja je bogata prirodnim uljima.

 Vitaminski dodaci za kožu

Koža štiti organizam od infekcija, zbog čega je vrlo bitno da izbegnete i minimalizujete kožne probleme od onih manjih kao što su mitiseri do akni. Nasuprot raširenom verovanju, problemi sa kožom neće se javiti samo dok ste mladi. Žene svih uzrasta mogu da ih imaju. Čak i koža koja je relativno zdrava može imati koristi od vitaminskih dodataka, koji pomažu ženi da što duže održi mladalački izgled.

Vitamin A je ključan za mlad izgled kože. Pomaže pri zadržavanju vlage, koja za uzvrat sprečava nastajanje bora. Pored toga, vitamin A poboljšava elastičnost kože. Ovaj vitaminski dodatak dostupan je u obliku kozmetičkih krema.

Vitamin B (Biotin) zamenjuje proteine kože koji se mogu izgubiti tokom vremena. Nalazi se u bananama, žitaricama i ovsenoj kaši.

Vitamin C je ključan u proizvodnji kolagena. Kako telo stari sve mu je više potrebno ovog vitamina. Ovaj vitaminski dodatak obezbeđuje glatku, svilenkastu kožu istovremeno šiteći je od različitih uticaja životne okoline. Ima ga u kiviju, jagodama i zelenom povrću.

Vitamin E opoziva uticaje životne sredine. Najbolje funkcioniše ako se koristi u kombinaciji sa vitaminom C. Mnogo današnjih losiona za negu kože sadrži ove vitamine.

Vitamin K briše tamne krugove na koži. To je zato što se ovaj vitamin može direktno apsorbovati u kapilare kože čijim pucanjem i nastaju ovi krugovi. Prema mnogima vitamin K pomaže u sprečavanju nastajanja staračkih pega, kao i modrica. Ovaj se vitamin najbolje apsorbuje kroz razne kreme za telo.

 

Jedno reagovanje na “Vitamini: Lek za oštećenu kožu i kosu”

  1. Dijana kaže:

    Postovani, da li bi ste vi mogli da mi preporucite tablete za brzi rast kose?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.