Zdrava i preplanula koža

by | 4 maja, 2009

lepota i zdravlje - samopotamljivanjePreplanuo ten postao je sinonim zdravlja, mladosti, dobre forme i lepote. Nažalost, neumereno izlaganje UV zracima uzrokuje prevremeno starenje, a ponekad i rak kože. Međutim, postoji mnogo zdravija alternativa – preparati za samopotamnjivanje.

 

SUNČANJE I NJEGOVE POSLEDICE

Ako izuzmemo stimulaciju sinteze vitamina D u koži (vitamin D je odgovoran za pohranjivanje kalcijuma u kostima i noktima, te za njihovu čvrstinu) i podsticanje proizvodnje endorfina, hormona zahvaljujući kojem se osećamo vedro i opušteno, svi ostali učinci sunčanja, sa zdravstvenog stanovišta, smatraju se štetnim. To se naročito odnosi na pripadnike bele rase, čija je koža tokom evolucije uglavnom izgubila biološku zaštitu od ultraljubičastog zračenja.

 

PRIRODA ULTRALJUBIČASTIH ZRAKA
Sunce je glavni izvor UV zraka, a intenzitet zračenja zavisi od geografske širine, nadmorske visine, godišnjeg doba, doba dana, ali i od blizine vode ili snega. Naime, beli pesak, sneg i voda reflektuju do 85% UV zračenja. Solarno UV zračenje i vidljiva svetlost predstavljaju energiju koju izvor (uglavnom sunce) otpušta i transportuje u obliku fotona. Oštećenja kože nastaju upravo zbog raspršivanja tih fotona u sve slojeve kože. Poslednjih deset godina naučnici upozoravaju i na oštećenja ozonskog omotača u atmosferi, čime sve više štetnih zraka dopire do površine Zemlje, a samim tim se povećava i jačina sunčevog zračenja sa svim svojim negativnim posledicama.

 

 

ZAŠTO KOŽA STARI

Starenje je prirodan proces, povezan sa unutrašnjim biološkim satom, čija je glavna posledica progresivno stanjivanje kože, naročito dermisa i potkožnog tkiva, što je uzrokovano hormonalnim promenama tipičnim za starije doba. Spoljašnja sredina ima veliki uticaj na proces starenja. Cigarete, alkohol, vetar, a pre svega ultraljubičasto zračenje, zauzimaju vrh liste faktora koji imaju nepoželjan uticaj na kožu. UV zračenje predstavlja primarni uzrok većine znakova prevremenog starenja kože, naročito bora, suve kože i neravnomerne pigmentacije. Naime, UVA i UVB zraci prodiru u kožu i oštećuju strukturu kolagenih i elastilnih vlakana. To povlači za sobom gubitak njene elastičnosti i sposobnosti vezivanja vlage uz postepeni nastanak bora. Zbog takvih promena, dermis postaje sve tanji, a kapilari sve vidljiviji. Pored prevremenog starenja kože, zbog prekomernog izaganja suncu, usled različitih oštećenja na nivou DNA, na koži se mogu razviti prekanceroze i karcinomi.

 

ALTERNATIVA SUNČANJU

Zahvaljujući kremama za samopotamnjivanje, koje danas u svom asortimanu ima svaka kozmetička kuća, može se obezbediti savršeno preplanuo ten, ali na bezbedan način, bez oštećenja kože, njenog starenja i bez rizika od nastanka karcinoma. Bilo da se radi o kremi, losionu, spreju ili peni, svi samopotamnjivači jesu na bazi dihidroksiacetona (DHA) i deluju na površinski sloj kože, podstičući promenu njegove boje. Intenzitet boje zavisi od procenta DHA u kremi (što je veći, boja je tamnija), od pH vrednosti kože, ali i od toga da li ona pripada svetlijem ili tamnijem tipu. Zato je važno napraviti pravi izbor, oslanjajući se na dobru procenu kojem tipu pripada vaša koža.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.