Želite tetovaže na svom telu, možda ćete zbog ovoga promeniti mišljenje

by | 24 februara, 2020
tetovaza devojka lepota

Tetovaže u boji će verovatno otići u prošlost, razlog za to je potpuno neverovatan – mogu biti rizične po vaše zdravlje

Tetovaže će uskoro biti jednobojne. Evropska Unija želi za zabrani zeleno i plavo mastilo za tetovaže. Razlog je novi zakon Pravilnika o upotrebi kozmetičkih proizvoda koji je iste ove boje zabranio i u farbama za kosu. Evropska agencija za hemikalije (ECHA) traži zabranu navedenih boja koje su osnova za tetovaže. One nisu preporučljive jer imaju više toksina i sadrže visok nivo benzopirena koji izaziva kancer.

U upotrebi više od 100 nijansi mastila za tetovaže lošeg kvaliteta

– Većina mastila za tetoviranje se u Evropsku Uniju uvozi iz Amerike, dok su PMU mastila proizvdena u Evropi. Njihovi pigmenti nisu specifično proizvedeni za tetovaže i generalno su lošeg kvaliteta i jasnoće – naveli su. Po članovima komisije većina ovih mastila nije prikladna za upotrebu u kozmetičkoj industriji. Ove boje imaju više toksina, a u nekim zemaljama EU se u mastila za tetovaže  zbog postojanosti dodaju automobilske boje ili toneri. Štaviše, do 300 nijansi se meša zajedno kako bi se stvorila tetovaža u boji, što čini prepoznavanje toksina većim izazovom.

tetovaza pribor

Da li tetovaže mogu uzrokovati rak?

Na to pitanje istraživači traže odgovor već godinama. Iako još uvek ne postoji direktna veza između tetovaža i raka kože, postoje neki sastojci u mastilu koji bi mogli biti povezani sa karcinomom. Kada je reč o raku kože, crna mastila mogu biti posebno opasna jer sadrže visok nivo benzopirena. Zdravstveni radnici su posebno zabrinuti zbog efekta crne boje za tetovažu jer je to najčešće korišćena boja. Novi trend  „Blackout“ može biti posebno opasan jer zahteva od pojedinaca da im veliki delovi tela budu prekriveni gustim, teškim crnim mastilom.

Opasan je i način na koji tetovaže prekrivaju telo

Osim straha od kancerogenih supstanci koje se nalaze u mastilu, javlja se zabrinutost i zbog načina na koji tetovaže prekrivaju telo. Promena pigmentacije kože jedan je od najranijih znakova raka kože. Posebno pojave melanoma. Kada je telo „zatamnjeno“ mastilom za tetovaže, promene na koži neće biti odmah vidljive. Iz tog razloga tetovaže se nikada ne smeju stavljati na već postojeće mladeže, belege ili druge promene na koži.

tetovaza celo telo lepota

Gubitak pigmenta tetovaže je razlog za zabrinutost

Drugi razlog je zabrinutost šta se dešava sa tetovažom posle nekog vremena. Tetovaže vremenom blede i gube pigmentaciju. To posebno važi za crne tetovaže koje mogu mnogo brže da se raspadnu. Kada tetovaža počne da bledi i gubi pigment može da stvori mnoga jedinjenja koja su okidač za rak.

Tetovaže mogu izazvati alergijske reakcije

Ako je vaša koža osetljiva na određene parfeme, proizvode za šminkanje ili losione trebalo bi da razmislite pre tetoviranja. Prilično je uobičajeno da pojedinci imaju alergijsku reakciju na boje koje se koriste u tetovažama. Mastilo može biti puno hemikalija i neprirodnih sastojaka koji mogu iritirati kožu.

Rizik od hepatitisa

Kada su u pitanju tetovaže jedan od glavnih briga je Hepatitis. Prenosi se isključivo među pojedincima koji dele igle. Zbog toga je apsolutno važno istražiti salon za tetovaže pre nego što im dozvolite da vam crtaju po telu. Proverite da li zaposleni nose rukavice i da li čiste igle posle svake tetovaže.

rukavice tetovaza zdravlje

Prave probleme i sa magnetnom rezonancom

Ako vaše zdravstveno stanje zahteva magnetnu rezonancu, onda ćete odložiti tetoviranje. Iako retko, bilo je slučajeva da su tetovirani pojedinci doživeli komplikacije na magentnoj rezonanci. Ponekada magneti izazivaju reakcije oko tetoviranog područja. Može se pojaviti crvenilo, otok, u nekim slučajevima opekotine prvog ili drugog stepena. Druga briga je tačnost rezultata kod tetoviranog pojedinca. Magnetna rezonanca proizvodi slike organa i struktura tela u sivoj skali, te se rezultati teško mogu pročitati kada se mastilo za tetoviranje pomeša sa slikom. Crvena mastila su posebno poznata po tome.

Foto: Guliver/Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.