Nije svaki balzam dobar za vaše usne

by | 3 februara, 2020
lepota balzam za usne

Da li je pogrešan balzam za usne razlog njihove ispucalosti

Postoji li osoba koja nije do sada apsolvirala sve korake u zaštiti usana od pucanja. Ulavnom ih se pridržavate i nije vam jasno kako su one sve suvlje i sve češće pucaju, a koristite balzame ili grožđane masti. Nemojte se razočarati, ali verovatno je baš taj korak u njihovom negovanju kriv. Pojedini sastojci u stikovima za negu usana mogu da izazovu njihovo pucanje. Ako vam se dešava da mažete usne celog dana, a one su  sve suvlje i suvlje, verovatno se radi upravo o tome. Dakle, vreme je da dobro pogledate balzam koji nosite u džepu i pogledate listu sastojaka na njegovoj poleđini.

Sastojci na koje treba da obratite pažnju

A sada i jedna lepa vest: izbeći sastojke koji dokazano iritiraju usne nije komplikovano, potrebno je samo da znate o kojim tačno sastojcima se radi. Za početak, treba da obratite pažnju na sve dodate mirise i parfeme. Oni, istina, čine proizvod primamljivijim ali nemaju nikakvu drugu funkciju a mogu imati loš uticaj na zaštitnu barijeru kože. Dokazano je da su parfemi najčešći uzrok osipa kada su u pitanju reakcije na kozmetičke proizvode.

Na listi “za izbegavati” nalaze se i kamfor, mentol i fenol (karbolinska kiselina). Eukaliptus i menta (pepermint) imaju prijatan efekat hlađenja i dobijaju se prirodnim putem ali izazivaju peckanje i mogu izazvati iritiaciju. Ako imate ispucale usne, izbegavajte ih.

balzam lepota

 

Kako to da se ovi „nezdravi“ sastojci nalaze u proizvodima za negu usana?

Odgovor, na ovo logično pitanje,  je jednostavan: svi do jednog imaju svoju funkciju. Mentol, kamfor i slični sastojci daju efekat hlađenja koji je veoma prijatan i daje osećaj da vam neki proizvod prija. Fenol, sa svoje strane, koji je zabranjen u Evropskoj uniji ali je dozvoljen u SAD, daje efekat punijih usana i koristi se kao konzervans. Realno, fenol nije najgora stvar koju možete naći u preparatima ako je u niskoj koncentraciji. FDA, na primer, smatra da u malim količinama ne može da izazove negativne posledice.

Koristite najmoćnije žensko oružje kako treba: Najčešće greške prilikom nanošenja crvenog ruža

Možete li da znate da li je neki proizvod uzrok ispucalih usana?

Sami ćete proceniti. Posmatrajte svoje usne i kako reaguju na balzame. Ako primetite da je stanje vaših usana gore, prvo pitanje koje ćete sebi postaviti je “šta se promenilo?” i krenete odatle. Ipak, ako osećate potrebu da stalno ponovo mažete usne, to je vrlo verovatno znak da sam proizvod nije dobar za vas i da vam isušuje usne. Mada, ne možemo za sve okriviti samo proizvode, možda je problem u vama. Dokazano je da preterano često nanošenje balzama za usne, pogotovo ako on sadrži neki od sastojaka koji mogu izazvati iritaciju, može drastično pogoršati stvari. Dakle, u onoj teoriji “navukla sam se na grožđenu mast” ima istine, piše Buro

balzam za usne lepota

 

Šta treba da koristite?

Ukoliko su vam usne stalno ispucale, a konstantno mazanje ne pomaže, prvi korak je da smanjite upotrebu grožđane masti. Ako se stanje popravi, jasno vam je da treba da iskontrolišete svoju naviku ili da promenite proizvod koji koristite.

Foto: Guliver/Getty; Rebecca-Wiggins, Gustavo-Spindula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.