Kako sprečiti oštećenja kože ruku?

Već dugo se oslanjate na dezinfekciona sredstva koja isušiju, iritiraju, te prouzrokuju oštećenja kože ruku? Postoje načini da to sprečite!


Tokom meseci pandemije, različite vrste iritacija i oštećenja kože – od alergijskih do onih mehaničkih – u drastičnom su porastu. Povišen nivo stresa i anksioznost osnovni su uzroci toga, ali postoji i još nešto. Učestala primena sredstava za dezinfekciju, koja je apsolutno neophodna u ovom periodu, rezultira manifestacijom različitih kožnih problema – od isušivanja i pojačane osetljivosti, do ekcema i kontaktnog dermatitisa. Eksperti otkrivaju kako da predupredite ove probleme!

Šta najviše šteti koži ruku?

Ljudi masovno svakodnevno primenjuju dezinfekciona sredstva za ruke. Ova navika apsolutno je opravdana, jer nas štiti od potencijalnog zaražavanja. No, s druge strane, ova sredstva uništavaju korisne bakterije na površini kože, neophodne za održavanje njene normalne funkcije. Naša koža je fizička barijera koja štiti telo od prodora različitih patogena. Za vršenje ove funkcije neophodno je da postoji zdrav mikrobiom na njenoj površini. Visok procent alkohola i neodgovarajuća pH vrednost u mnogim sredstvima za dezinfekciju glavne su nepogodnosti koje štete našoj koži. Alkohol može da isuši keratinocite, ili ćelije kožne barijere. To svakako povećava rizik od infekcija, upala, alergijskih reakcija, crvenila, edema i pucanja kože.

Rešenje postoji!

Iako ne možemo prestati da peremo i dezinfikujemo ruke, postoje određene mere koje će umanjiti štetne efekte ovih postupaka. Eksperti preporučuju upotrebu sredstava bez alkohola, na bazi hipohlorne kiseline. Ova kombinacija vode, hlorida i vrlo male količine sirćeta dovoljno je snažna da uništi viruse, dok je mnogo manje štetna za kožnu barijeru i mikrobiom. Prilikom pranja ruku koristite mlaku vodu. Ona neće isušiti kožu kao ona vrela. Nakon toga, u još uvek vlažnu kožu ruku utrljajte hidratantno sredstvo. To će omogućiti duže zadržavanje vlage. Za negu ruku koristite što hranljivije i hidratantnije kreme i losione. (Otkrijte i: Napravite sami: Bogata medena krema za ruke)

oštećenja kože ruku

Foto: PR

Eucerin UreaRepair Plus krema za ruke sa 5% uree

Sadrži ureuceramide i ostale prirodne vlažeće faktore (PVF). Klinički je dokazano da trenutno ublažava simpotome suve kože, te da intenzivno hidrira veoma suvu, grubu i zategnutu kožu ruku, čak i nakon ponavljanih pranja. Ova krema jača prirodnu barijernu funkciju kože, čineći kožu hidriranom i do 48 časova.

oštećenja kože ruku

Foto: PR

The Body Shop Lemon Protecting Hand & Body losion

Obezbeđuje 72-časovnu hidrataciju i štiti kožu od isušivanja prouzrokovanog  dejstvom eksternih agresora. Formulisan sa prirodnim esencijalnim uljima limuna, poznatim po pročišćujućim svojstvima, The Body Shop losion ostavlja kožu zaštićenom i hidriranom nakon učestalih pranja. Plus – divno miriše!

oštećenja kože ruku

Foto: PR

Avon Care krema za ruke sa emolijensima 

Obogaćena hidratantnim kompleksom sa emolijensima i jojoba uljem, pruža naprednu negu i vraća koži vlažnost i mekoću. Klinički dokazano rešava probleme suve kože. Pruža olakšanje odmah po nanošenju, sprečava iritacije i crvenilo, hidrira i intenzivno neguje kožu.

lepotaizdravlje.rsSnizhana Galytska, iStock / Getty Images Plus, PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.