Zašto nam se koža peruta i kako to da sprečimo?

by | 30 maja, 2020
Perutanje kože, Lepota i zdravlje

Uzroci perutanja kože su različiti, a često je udruženo i više njih. Dokle god ne otkrijemo šta je to zbog čega je naša koža suva i sklona perutanju, losioni i hidratantne kreme neće nam rešiti problem, već će samo ublažiti postojeće simptome. (Pročitaj: Da li su flasteri protiv bora najlakši način da zategnete kožu lica? )

Perutanje kože utiče na to da se osećamo nelagodno. Ovaj neprijatni proces često je propraćen i svrabom, koji sve dodatno otežava. Češanje dovodi do stvaranja ranica na površini kože, što olakšava i prodiranje bakterija u naš organizam.

Ako ste ikada imali osip ili alergijsku reakciju, prirodno je da imate osećaj da vam je koža istanjena u narednih tridesetak dana. Da, upravo je toliko vremena potrebno da se zaštitna barijera kože potpuno obnovi – kaže dermatolog Rita Linkner.

Perutanje kože, Lepota i zdravlje

Jedan od najčešćih uzroka perutanja kože jeste njeno preterano izlaganje suncu (opekotine od sunca). Ako se posle celodnevnog sunčanja vratimo kući crveni kao rak, perutanje kože narednog dana nam je zagarantovano. Ovo je posledica prirodnog mehanizma našeg tela koje uklanja odumrle ćelije nastojeći da što pre podmladi epiderm (površinski sloj kože). Ukoliko posegnemo za kremom kako bismo ublažili crvenilo, možemo napraviti još veći problem. Može doći do alergijske reakcije zato što je koža već iritirana. Doktorka Linkner, upravo iz tog razloga, za tretiranje opekotina preporučuje korišćenje preparata koji sadrže cink. (Pročitaj: Koliko je cink bitan za naš organizam)

Promenite navike i perutanje kože će postati prošlost

Kožu isušuju i štetne navike, poput preterane konzumacije duvana i alkohola. Atmosferske prilike i visoka koncentracija toksičnih isparenja zapušavaju pore i samim tim otežavaju koži da diše.

Svu nečistoću koja se nalazi na koži možemo ukloniti pomoću pilinga. Na taj način, povećaćemo apsorpciju hranljivih sastojaka iz preparata koje nanosimo nakon čišćenja lica i tela. Naravno, piling ne treba raditi suviše često, jer ćemo u tom slučaju postići kontraefekat (kožu ćemo preterano isušiti). Dovoljno je da piling uradimo jednom u nedelju dana. (Pročitaj: Jednostavna pravila za negu zrele kože )

Kada uklonimo izumrle ćelije, nanosimo hidratantnu kremu ili losion kako bismo stvorili zaštitnu barijeru između kože i spoljašnjih faktora. Preparati s kokosovim uljem pogodni su za negu kože sklone perutanju. Savet plus: Kupovinom putnog pakovanja proizvoda koji nam odgovara, u svakom trenutku ćemo moći da osvežimo svoju kožu. Mislite o tome!

Perutanje kože, Lepota i zdravlje

Tuširanje vrućom vodom treba izbegavati jer ona isušuje kožu. Idealna temperatura vode je ona koja je mlaka. Ovlaživač vazduha u stanu ili kancelariji treba držati tokom cele godine, a ne samo zimi. Takođe, korišćenjem klima-uređaja vazduh u prostoriji postaje manje vlažan, što se loše odražava na stanje kože.

Korišćenje neadekvatnih kozmetičkih preparata može doneti više štete nego koristi. Agresivnu kozmetiku koja sadrži veštačke mirise i boje treba zameniti hipoalergenim proizvodima. Oni neće dovesti do upale i iritacije, a obezbediće hidrataciju. Osobe koje imaju psorijazu ili su sklone ekcemima preparate za negu kože treba da odrede u dogovoru s dermatologom. (Pročitaj: Zašto je ulje avokada dobro za vašu kosu i telo)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.