Pravilno nanošenje kreme s zaštitnim faktorom: Sve što treba da znate

by | 3 avgusta, 2021
pavilno nanošenje kreme s zaštitnim faktorom

Pravilno nanošenje kreme s zaštitnim faktorom jedini je način da sprečimo posledice boravka na suncu. 

Iako biste možda pomislili da nema neke naročito nauke, ipak, nanošenje krema s zaštitnim faktorom ima svoja pravila. Mnogo toga ljudi ne shvataju prilikom mazanja krema, ali mi smo tu da vam pomognemo!

Kada se nanese kako treba, krema bi trebalo da nas zaštiti od štetnih UV zdrakova, da smanji rizik od opekotina, raka kože i prevremenog starenja kože. Zbog toga, nanošenje kreme je ključan korak u reduvnoj nezi kože.

Ali koju vrstu kreme nanositi? Kako, koliko i kada se namazati ponovo? Ova pitanja mogu biti zbunjujuća.

Pravilno nanošenje kreme s zaštitnim faktorom

Korak 1: Odgovarajuća krema

SPF 30 i više: Nijedna krema s zaštitnim faktorom nas ne štiti 100%, ali dermatolozi preporučuju minimum kremu s faktorom 30. Ukoliko provodite puno vremena napolju (na primer tokom letovanja) savet je da koristite kremu s faktorom 50.

Ne zaboravite na oznaku „širokog spektra“ (engl. broad spectrum). U pitanju su kreme koje u isto vreme štite i od UVA i UVB zrakova. Dok su UVA zraci odgovorni za tamniji ten i prevremeno starenje kože, UVB zraci uzrokuju opekotine. A i jedni i drugi mogu da dovedu do kancera kože. Stoga birajte kreme koje imaju ovu oznaku i štite od svih štetnih zraka.

Pročitajte i… Saveti za pravilnu zaštitu od sunčevog zračenja

Vodootporne formule su efikasne oko 40 minuta dok smo u vodi. Stoga, trebalo bi se ponovo mazati nakon svakih 40 minuta. Ukoliko ih mažete dok niste u vodi, ponovo se mažite na svaka dva sata.

Nakon izbora odgovarajuće kreme, evo i kako treba da se nanosi. 

1 Osnovni (prvi) sloj treba da bude debeo, jer predstavlja fizičku blokadu štetnih zrakova. Neko pravilo jeste da prvi sloj bude debeo kao staklo na prozoru.

2 Lice ostavite za kraj, nakon nanošenja mejkapa.

3 Ravnomerno rasporedite kremu po celom telu. I ne zaboravite na delove tela kao što su vrat, uši, prste, stopala i usne!

4 Pre izlaganja suncu, sačekajte od 15 do 30 minuta po nanošenju kreme, kako bi koža upila i napravila zaštitnu barijeru.

5 Ukoliko ste na plaži, izbegavajte sunce u najtoplijem delu dana. Ukoliko je moguće, vratite se u smeštaj ili potražite hlad ispod suncobrana.

 

lepotaizdravlje.rs CentralITAlliance/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.