Pravilno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom: Sve što bi trebalo da znate

by | 21 juna, 2022
Pravilno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom

Pravilno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom jednako je važno kao i sama upotreba ovih preparata. A mi vam u nastavku predstavljamo kompletan vodič.

SPF krema je neophodan deo dnevne rutine, bez obzira na godišnje doba. Pa ipak, najčešće o tome razmišljamo leti. Nas je zanimalo kako pravilno da nanosimo ovu kremu, tako da nas zaista i štiti. A evo šta smo saznali.

Pravilno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom

Visina SPF faktora

Uprkos uvreženom mišljenju, korišćenje zaštitnog faktora neophodno je, bez obzira na tip kože. Dermatolozi savetuju da koristimo faktor minimum 30, a osobama svetle puti savetuje se SPF od 50.

Odgovarajuća formula

Potrebno je pronaći i formulu koja svakome od nas odgovara. Mnogo je formula i tekstura same kreme. Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju jeste etiketa. Postoje dva tipa kremi za sunčanje: mineralne i hemijske. Hemijske sadrže sastojke koji apsorbuju UV zrake, a mineralne ih odbijaju. Ukoliko imate osetljiviju kožu, sklonu iritacijama, birajte mineralne.

Količina

Nanošenje kreme za sunčanje bio trebalo da bude postepeno. U proseku, savet je da na telo i lice nanesemo količinu koja odgovara količine dve pune supene kašike kreme. Temeljno nanesite kremu na svaki deo tela, uključujući i kapke, uši, šake i stopala.

Ponovno nanošenje

Krema za sunčanje ne traje satima, a neko opšte pravilo jeste da njena zaštitna barijera ima rok od dva sata. Ponovno nanosite kremu nakon tog vremenskog perioda, čak i ako koristite „vodootporne“ kreme za sunčanje.

Krema se nanosi uvek

Nanošenje kreme za sunčanje obavezno je i u jesenjim i zimskim danima. UVA štetni zraci uvek su prisutni i lako se probijaju kroz oblake. A upravo su oni zaslužni za prerano starenje kože i pojavu bora.

Nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom na lice

Osim ukoliko nemate osetljivo lice ili kožu sklonu aknama, na kožu lica možete nanositi istu kremu kao i na ostatak tela. Na lice je potrebno naneti količinu koja odgovara veličini novčića od jednog dinara. Ukoliko koristite kreme u spreju, prvo je isprskajte u šaku, pa onda nanesite na lice.

Nakon toga, možete slobodno naneti puder i ostatak mejkapa. U ovom slučaju, tokom dana, na lice nanosite kremu sa zaštitnim faktorom u vidu pudera. Na taj način nećete pokvariti mejkap, a koža će vam biti zaštićena.

lepotaizdravlje.rsRossHelen / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.