Kako da proširene pore učinite manje vidljivim

Kada su pore – iz bilo kog razloga – proširene, deluje da ni savršen mejkap ne može popraviti stvar. Ipak, rešenje postoji...

by | 25 marta, 2021
proširene pore

Zbog svoje konkavne strukture, pore se neprekidno pune nečistoćom, izumrlim ćelijama, ostacima znoja i mejkapa, koje nije moguće potpuno ukloniti sredstvima za čišćenje kože.

Posledočno, pore se još više šire kako bi primile sav taj talog. A tako proširene, one više ne mogu da se vrate na staru meru. I to nije sve! U porama se nalaze hormonski receptori koji su osetljivi na stres, atmosferske zagađivače i pormene u okruženju. U slučaju prekomerne stimulacije ovih receptora, javlja se i prekomerno izlučivanje koje uzrokuje upalu i dalje širenje pora.

Premda njihovu inicijalnu veličinu određuje genetika, a one se s vremenom još uvećavaju (zbog smanjene elastičnosti kože), proširene pore nije nemoguće učiniti manje vidljivim. Evo i kako… (Pročitaje i: Tipične beauty greške, koje utiču na proširene pore)

Korak po korak

Kao što je to slučaj sa gotovo svim problemima s kožom, i kada je o porama reč – temeljno čišćenje od ključnog  je značaja. Ipak, bez preterivanja! Često čišćenje, naročito primena agresivnih preparata, preterano uklanja masnoću, što uzrokuje kontrefekat – hperprodukciju sebuma.

Takođe, izbegavajte „teške“ losione za uklanjanje mejkapa, jer oni mogu da zapuše pore. Uveče posegnite za sredstvom za čišćenje lica na bazi kiselina, kao što su glikolna i laktična. Glikolna kiselina rastvara nataložene izumrle ćelije kože, čime se sprečava taloženje nečistoća, znoja i sebuma. Laktična kiselina omogućava blagu eksfolijciju te ublažava crvenilo, koje može da se pojavi oko pora.

Osim toga, salicilna kiselina može da očisti pore, a zahvaljujući antiupalnom svojstvu, i da ih učini manjim. Ako preferirate klasičan pristup čišćenju kože, opredelite se za masku od gline. Ova materija opušta zidove pora, što olakšava njihovo čišćenje. Ako vam je ovo previše „blatnjavo“, isprobajte masku ili piling na bazi voćnih enzima (ananasa, papaje, jabuke  grožđa ili borovnica). Materije sadržane u ovom voću deluju antiupalno i kao eksfolijatori blagog dejstva, te savršeno i zatežu kožu.

L&Z izbor

proširene pore

Foto: PR

Dubinski čisti kožu sa nepravilnostima: The Body Shop Tea Tree Skin Clearing Facial Wash

PROŠIRENE PORE

Foto: PR

Sužava pore i poboljšava teksturu kože: Eucerin Hyaluron-Filler Skin Refining Serum

proširene pore

Foto: PR

Deluje kao magnet za nečistoće: L’Oreal Paris Pure Clay maska

Šta još možete da učinite?

Dok nauka ne kreira magičnu liniju mejkapa koja će učiniti da pore potpuno nestanu, mudro birajte preparate za čišćenje. Pre nego što posegnete za bilo kojim od njih, umijte se hlanom vodom. Pore će se automatski zatvoriti i neće upiti bilo šta što nameravate da upotrebite na koži lica.

Nakon umivanja i sušenja, nanesite na lice prajmer, koji obezbeđuje trajnost mejkapa i svežinu kože. Dalje, upotrebljavajte toner na bazi silikona. Završite postupak nanošenjem podloge koja će obezbediti što veći stepen prozračnosti kože.

lepotaizdravlje.rspuhhha /iStock / Getty Images Plus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.