Categories Lepota

Proširene pore: Rešenja i beauty preporuke

Korak po korak

Pre svega, neophodno je smanjiti sadržaj pora time što će se umanjiti produkcija sebuma, primarnog uzročnika upala. Uzimanje vitamina B3 (nijacinamida) kao suplementa, i to u količini od najmanje 750 mg dnevno, omogućava regulaciju produkcije sebuma. U prirodne izvore ovog vitamina ubrajaju se ćuretina, kikiriki i pečurke (u manjim količinama). Kao što je to slučaj sa gotovo svim problemima s kožom, i kada je o porama reč – temeljeno čišćenje od ključnog je značaja. Ipak, nemojte preterivati. Često čišćenje, naročito primena agresivnih preparata, preterano uklanja masnoću, što uzrokuje kontraefekat – hiperprodukciju sebumu. Takođe, izbegavajte ”teške” losione za uklanjanje mejkapa, jer oni mogu da zapuše pore. Uveče posegnite za sredstvom za čišćenje lica na bazi kiselina, kao što su glikolna i laktična.

Jedini način da se pore vizuelno umanje jeste redovno uklanjanje nataloženog sebuma, za šta je definitivno potrebna primena hemijskog eksfolijatora, nikako mehaničko istiskivanje. Glikolna kiselina rastvara nataložene izumrle ćelije kože, čime se sprečava taloženje nečistoća, znoja i sebuma, dok laktična omogućava blagu eksfolijaciju te ublažava crvenilo, koje može da se pojavi oko pora. Osim toga, salicilna kiselina može da očisti pore, a zahvaljujući antiupalnom svojstvu, i da ih učini manjim. Ako preferirate klasičan pristup čišćenju kože, opredelite se za masku od gline. Ova materija opušta zidove pora, što olakšava njihovo čišćenje. Ako vam je ovo previše ”blatnjavo”, isprobajte masku ili piling na bazi voćnih enzima. Ovi preparati obično se prave od enzima ananasa, papaje, jabuke, grožđa ili borovnica. Materije sadržane u ovom voću deluju antiupalno i kao eksfolijatori blagog dejstva, te savršeno i zatežu kožu.

Mirna luka

Dok nauka ne kreira magičnu liniju mejkapa koja će učiniti da pore potpuno nestanu, mudro birajte preparate za čišćenje. Pre nego što posegnete za bilo kojim od njih, umijte se hladnom vodom. Pore će se automatski zatvoriti i neće upiti bilo šta što nameravate da upotrebite na koži lica. Nakon umivanja i sušenja, nanesite na lice prajmer, koji obezbeđuje trajnost mejkapa i svežinu kože. Dalje, upotrebite toner na bazi silikona, a završite postupak nanošenjem podloge koja će obezbediti što veći stepen prozračnosti kože. Za to obavezno koristite vlažan kozmetički sunđerčić, radi ravnomernog nanošenja.

4 komentara

  1. I kad je zdravlje u pitanju i kad je nega koze problem uvek sam pomoc prvo trazila u prirodi. Pored zdrave i prirodne ishrane(koliko je to danas moguce) koristim iskljucivo 100% prirodne kreme.Kreme za negu koze i anty age kreme kao i mnoge korisne i prirodne preparate nasla sam na pro100healthy.Krema koju koristim mi je sredila prosirene pore i umanjila bore posle mesec dana koriscena.

    1. Krema se zove Sting of Beauty na bazi pcelinjeg otrova i ona je anty age.Druga krema za negu je Zeokrem 100% prirodna krema sa zeolitom.Obe obavljaju svoj posao odlicno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA