Saveti: Kako sprečiti i lečiti ispucale krajeve

by | 19 aprila, 2019

Većina osoba koje imaju poludugu ili dugu kosu često se susreću sa problemom ispucalih vrhova. Iako se često šišate, problem se neprestano vraća, kao i vaša frustracija.  Šta raditi?

Oni koji se žele da se reše ispucalih krajeva kose moraju najpre da razumeju šta oni znače i kako nastaju. Suva i ispucala kosa najčešće je ona koja pati od ovog problema. Farbanje kose štetnim hemikalijama, eksperimentiranje sa raznim ludim frizurama i nasumično blajhanje pramenova uzrokuju ispucale vrhove kojih svaka žena grčevito želi da se oslobodi u što kraćem vremenskom roku.

Ispucale vrhove uzrokuju: suvo teme, izloženost UV zracima, korišćenje štetnih hemikalija i agresivnih farbi, nedostatak nege kose, agresivno četkanje i nasumično šišanje, upotreba češalja i četki koje su napravljene od metala, češljanje mokre kose, korišćenje gumica za kosu, spavanje na svilenim jastucima i preterano korišćenje fena za kosu.Ispucali vrhovi najčešći su kod suve i ispucale kose, a da bi to sprečili ključno je da se zaštite vrhovi kose kako bi kosa bila zdrava, lepa i imala prirodni sjaj. Pogrešno je mišljenje da ćete agresivnim četkanjem ili bojanjem kose rešiti taj problem jer time samo potpaljujete vatru. Ovim zaista jednostavnim koracima svojoj kosi ćete osigurati zdravlje, lepotu i sjaj.

Osigurajte vlažnost

Gotovo svi šamponi koje možemo da nađemo na tržištu putem reklama tvrde kako sadrže dovoljno ovlaživača za kosu, ali to se pokazala samo kao komercijalna propaganda. Prva stvar koju morate da uradite je da nabavite šampon koji sadrži ovlaživač kako bi sprečili da se vaša kosa suši i kasnije razvije ispucale vrhove. Takođe, dobar regenerator čini čuda, pa nemojte da štedite prilikom kupovine ovakvih proizvoda.

Kvalitetno šamponiranje i korišćenje regeneratora na dobro opranoj kosi je prvi korak u odbrani kose, a posle toga je umotajte u peškir i ostavite tako deset do petnaest minuta. Pustite da se kosa osuši prirodnim putem, bez upotrebe fena i tada je počešljajte. Postupak ponovite dva do tri puta nedeljno i kosa će vam biti zahvalna.

Instagram/luxyhair

Izmasirajte vlasište

Jednom nedeljno u kosu umasirajte maslinovo, bademovo ili kokosovo ulje koje će kosi pružiti dovoljno vlage i dubinski je obnoviti. Drugo efikasno rešenje je da spomenuta ulja pomešate sa toplom vodom i sastav lagano izlijete po kosi. Ostavite da takva mešavina bude na vašoj kosi pet do deset minuta što će kosu učiniti mekanom i snažnom, imunom na oštećenja i pojavljivanje ispucalih krajeva. Ne zaboravite temeljno da isperete kosu jer je ulje masno, a ne želite da kosa pošto je operete i dalje izgleda prljavo.

Češljajte se nežno, a ne agresivno

Bilo da koristite četku ili češalj, kosu nemojte četkati nasumično i agresivnim pokretima. Prema kosi se odnosite nežno i sa velikim obzirom, i nikako nemojte da češljate kosu dok je mokra jer ona tako gubi svoj prirodni obrambeni mehanizam. Između češlja i četke bolje izaberite četku, i to onu mekanu napravljenu od prirodnih materijala jer one tvrđe i veštačke na kosi izazivaju velika oštećenja. Četkajte je ravnomernim pokretima, od vlasišta do vrhova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.