Saveti za izbeljivanje zuba: Bezbedno do blistavo belog osmeha

by | 26 novembra, 2021
Saveti za izbeljivanje zuba

Saveti za izbeljivanje zuba se moraju uzeti sa zadrškom, jer nisu baš svi ni efikasni ni bezbedni po naše zdravlje.

Oralna higijena nema samo estetsku, već i zdravstvenu funkciju. A pored redovnog pranja zuba, neophodno je i čišćenje koncem, te polugodišnje kontrole kod stomatologa. Ipak, i kada sve to uradimo, zbog genetike, načina ishrane i životnih navika, nemamo bele zube koliko bismo želeli. Tu na scenu nastupaju izbeljivači zuba. Ali nisu svi bezbedni po zdravlje.

Saveti za izbeljivanje zuba

Kada birate preparate za izbeljivanje zuba, morate ojačati gleđ. Mnogi od tih preparata sadrže sastojke koji dovode do povlačenja desni i preosetljivosti zuba.

Hidrogen

Hidrogen je jedan od najučestalijih tradicionalnih metoda izbeljivanja zuba. Međutim, istraživanja su pokazala da hidrogen prodire duboko u gleđ i da razgrašuje proteine. To dovodi do preosetljivosti zuba. Hidrogen takođe može da dovede mikrobe u ustima do disbalansa, te da uzrokuje loš zadah.

Pročitajte i… Zubi stradaju zbog pogrešnog pranja

Hlor

Neki preparati za izbeljivanje zuna sadrže hlor. Međutim, i ovaj sastojak može da utiče na razlagađe gleđi što dovodi do preosetljivosti desni i zuba.

Petrolej

Ovaj sastojak se nalazi u brojnim preparatima za izbeljivanje zuba. Čak postoje i tzv. petrolej lampe. Međutim on ispušta sastojke koji su dokazano kancerogeni.

I kada ste sve ovo pročitali sigurno se pitate šta da radite da biste izbeleli zube. Savet je da održavate redovnu higijenu zuba i da redovno posećujete stomatologa. Vaši zubi su određene beline i na prirodan i bezbedan način je jednostavno nemoguće izbeleti ih.

Savet je da ne žudite za blistavo belim zubima i da se umesto toga fokusirate na njihovo zdravlje.

 

lepotaizdravlje.rsImage Source/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.