Šišanje i tip kose: Koliko često skraćivati krajeve u zavisnosti od vrste kose?

by | 6 maja, 2022
šišanje i tip kose

Da li su šišanje i tip kose povezani i koliko često ići na šišanje, pokušavamo da otkrijemo u nastavku.

Iako odlasci u frizerski salon mogu oduzeti dosta vremena (i novca), redovno šišanje sastavni je deo očuvanja zdravlja kose, a može  čak pomoći da brže postignemo željenu dužinu. Dakle, smatrajte svaki termin kod frizera skromnim ulaganjem u postizanje vaših bjuti ciljeva.

Šišanje i tip kose

Iako mnogi frizeri  preporučuju šišanje svakih šest do osam sedmica, tekstura vlasi, navike stiliizovanja i dužina kose igraju veliku ulogu u tome koliko često treba posećivati frizera.

Ako učestalo koristite peglu za kosu, figaro i slične uređaje, oni mogu isušiti kosu i uticati na to da krajevi ispucaju. Češljanje, jednako kao i visoke temperature ovih uređaja, mogu oštetiti spoljni sloj kose čineći je krhkom i sklonijom pucanju. Ukoliko, na primer, često koristite uređaje za toplotno oblikovanje kose trebalo bi da idete na šišanje na svakih osam sedmica. U suprotnom možete sačekati i do 12 sedmica.

Drugo opšte pravilo jeste da posetite frizera onda kad imate poteškoće sa stilizovanjem  kose (npr. ne možete se lako raščešljati ili vaša kosa izgleda beživotno šta god učinili).

Koliko često šišati kratku kosu

Budući da kratke frizure obično uokviruju lice, frizura može izgledati neuredno i potpuno drugačije u samo mesec dana. Naravno, to znači da ćete morati češće odlaziti u frizerski salon kako biste zadržali željenu frizuru.

Za održavanje piksi frizure, planirajte šišanje svakih četiri do šest sedmica, šest do osam za kratke frizure a osam do deset sedmica za bob. Ako imate šiške, one se šišanju na svake dve do četiri sedmice,osim ako nisu u pitanju „zavesa“ šiške koje mogu izdržati duže.

Koliko često šišati dugu, ravnu kosu

Ravna kosa izgleda zdravije kad je ošišana u tzv. blunt cut stilu jer fizura tako izgleda punije na vrhovima. Iz tog razloga, planirajte šišanje duge, ravne kose svakih osam do 12 sedmica kako biste zadržali celokupni izgled i volumen. Za slojevito ošišanu kosu, obavezna je poseta frizeru svakih 12 sedmica da biste očuvali lep i uredan izgled.

Ako je vaša kosa zdrava i bujna a frizura lepa i nakon dva-tri mjseca, podšišajte vrhove kada primetite da postaju suvi, lomljivi, prozirni ili tanki.

Koliko često šišati dugu talasastu ili kovrdžavu kosu

Ovakvu kosu nije lako održavati. U ovom je slučaju najbolje verovati stručnjacima  da će napraviti frizuru koji će vam laskati, pa je najbolje slušati i njihov savet vezan uz ponovni dolazak.

Pročitajte i… Kako sprečiti isušivanje kovrdžave kose?

Ali, generalno govoreći, verovatno bi trebalo da idete na šišanje svakih 12 do 16 sedmica. Kao i kod ravne kose, talasasta i kovrdžava kosa treba da se skrati onda kad primetite da su vlasi ispucale ili kada se teško raščešljavate.

Pripredila: Magda Dežđek za ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsProstock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.