Vodič za čišćenje četkica i sunđera za šminkanje

by | 20 oktobra, 2020
Sunđer za šminkanje

Ako ih ne čistite redovno, sunđer i četkice za šminkanje postaće leglo bakterija. Tada dovode do crvenila, bubuljica, pa čak i alergijskih reakcija na koži.

Sunđeri su porozni, pa u sebi zadržavaju ulje, ostatke šminke i bakterije. Najbolje je prati ih sapunom ili deterdžentom za sudove (efikasno uklanja masne čestice).

Najvažnije je da koristite sredstva bez mirisa. Molekuli mirisa se vezuju za sunđer i mogu ostati zaglavljeni u njemu. Kada sledeći put koristite sunđer, taj miris se prenosi na šminku, pa na lice, stvarajući miris koji ne želite. Pored toga, miris u kontaktu sa nekim sastojcima može izazvati hemijsku reakciju i dovesti do promene boje. Osnovno pravilo profesionalnih šminkera je da treba izbegavati sastojake koji nisu neophodni, a miris je jedan od njih. (Pročitaj: Korak po korak do savršene šminke – Selena Gomez otkriva kako se našminkati za samo 10 minuta)

Kako očistiti sunđer za šminkanje?

Potopite ga u mlaku mešavinu sapuna i vode, a zatim isperite čistom vodom, ocedite i ostavite da se potpuno osuši pre nego što ga odložite. Pojedini sapuni mogu da iritiraju kožu i izazovu kontaktne alergije. Zato je veoma važno da temeljno isperete sunđer nakon čišćenja. Najbolje je da koristite sapun bez sulfata, jer oni na osetljivoj koži izazivaju crvenilo. Za čišćenje možete koristiti i šampon za bebe koji je nežan, ali uspešno uklanjanja prljavštinu.

Sunđer za šminkanje

Šminkeri preporučuju da sunđerčić za šminkanje perete svaki drugi dan ili čak češće, ako ste skloni aknama. Sunđerčić nikada nemojte stavljati u toplo, vlažno okruženje jer će to podstaći rast bakterija, virusa i gljivica. Čuvajte ga na suvom mestu, daleko od drugih proizvoda koji akumuliraju bakterije. (Pročitaj: Nega lica – kad Naomi kaže šta treba da radite, nema mesta za greške)

Čišćenje četkica

Četkice za senku, puder i rumenilo nemojte trljati suviše energično. Operite samo dlačice, a nikako drvenu ili metalnu dršku. Prvo potopite četkicu u mlaku sapunicu i nakon petnaestak minuta nežno protrljajte dlake prstima. Nakon ispiranja čistom vodom, ostavite četkice da se osuše položene na peškiru.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.