Termička oštećenja vlasi: 4 saveta koja će vam pomoći da ih izbegnete

by | 2 februara, 2022
termička oštećenja vlasi

Termička oštećenja vlasi ne moraju da budu obavezan epilog učestalog stilizovanja kose.

Termička oštećenja vlasi, nažalost, nisu retkost, posebno ukoliko svakodnevno koristite različite aparate za stilizovanje. Lepo je poneti savršene lokne ili besprekorno ravne vrhove, ali šta ako se jednog dana – zbog učestalog stilizovanja – probudite sa suvim, oštećenim vlasima?! Hair eksperti kažu da je „bolje sprečiti nego lečiti“ i savetuju da je najbolje izbegavati toplotu u potpunosti. No, ukoliko ne možete da se pozdravite s peglom ili figarom, imaju za vas nekoliko saveta  koji će vam pomoći da smanjite rizik od termičkih oštećenja.

Termička oštećenja vlasi – evo kako da ih izbegnete…

Održavajte vlasi hidriranim 

Direktna primena toplote može rezultirati suvim, lomljivim vlasima, zbog  čega je optimalna hidratacija kose od presudne važnosti. Da biste sprečili oštećenja, praktikujte rutinu pranja koja će ostaviti kosu vlažnom. Obavezno posegnite za maskom za kosu, uljem ili regeneratorom koji se ne ispira.

Koristite sredstvo za zaštitu od toplote 

Ovo je još jedan važan korak! Pre nego što izvadite alat za stilizovanje, obavezno nanesite sredstvo za zaštitu od toplote na kosu. Ova vrsta sprejeva/krema obezbediće vašim vlasima zaštitni premaz i delovati kao barijera između toplote i vaše kose. Ili, nanesite zaštitno sredstvo na vlažnu kosu svaki put nakon što završite s pranjem. Takođe, i ukoliko stilizujete suvu kosu, dobro „natopite“ pramenove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Founder/CCO/Hairstylist (@jenatkinhair)


Ne tretirajte mokru kosu

Ispravjanje mokre kose vrućom peglom – ne, nipošto! Iako može izgledati kao brzo rešenje i za oblikovanje i za sušenje, korišćenje toplote na vlažnoj kosi samo će povećati štetu. Pustite da se vaša kosa prirodno osuši (na vazduhu) pre nego što je izložite intenzivnoj toploti.

PROČITAJTE I…Kovrdžava kosa: Kako da je zaštite od isušivanja i gubitka sjaja?

Pozdravite se privremeno s aparatima za stiizovanja

Najefikasniji savet je najjednostavniji. Ne koristite toplotu prečesto. Ako redovno koristite alate za oblikovanje, podesite ih na najnižu temperaturu, za koju ste sigurni da „obavlja posao“. Kada primetite da vaša kosa počinje da se suši, napravite pauzu od alata dok se ne uverite da su vam pramenovi u potpunosti hidrirani. Iako će vam možda biti teško da se odreknete aparata za oblikovanje, imajte na umu da će zdrava kosa – na duge staze – izgledati čak i bolje nego ona stilizovana.

lepotaizdravlje.rsAlexander Krivitskiy via Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.