Brijanje, depilacija voskom ili laser: Koja metoda uklanjanja dlačica je najefikasnija?

Eksperti otkrivaju prednosti, ali i mane, primene ovih metoda u predelu ispod pazuha, na regiji bikini zone, kao i na nogama!

by | 24 marta, 2021
Brijanje, depilacija voskom, ili laser

Danas je uklanjanje telesnih malja naprosto imperativ, bar za većinu žena. No, kada je depilacija u pitanju, mnoge od nas često su u dilemi kojim putem da krenu, odnosno za koju metodu da se odluče.

Eksperti vam otkrivaju prednosti, ali i mane, primene određenih metoda na različitim regijama tela – ispod pazuha, u predelu bikini zone i na nogama. I savetuju vas kako da proces uklnjanja neželjenih dlačica učinite što efikasnijim. (Pročitajte i: Depilacija u brojkama do gole kože)

Depilacija: Kako da bude što efikasnija?

PAZUH

Brijanje

Utrljajte u kožu gel/kremu/penu za brijanje i oštrim brijačem (povlačite poteze u obliku krsta, a potom i slova „X“. Ovakvi potezi omogućavaju da se uklone sve dlačice ove oblasti. Ako se svakodnevno brijete, menjajte brijač na nedeljnoj bazi.

Depilacija voskom

Tvrdi vosak bez traka najbolja je opcija za deblje i gušće dlačice koje rastu na ovom delu. No, ovde je i jedan (neugodan) uslov: neophodno je da se strpite tri nedelje dok dlačice dovoljno ne izrastu za narednu depilaciju.

Laser

Ako odlučite da uložite novac u trajno, lasersko uklanjanje malja, neka to bude potpazušje. Ne samo što ćete se osloboditi stalne potrebe za brijanjem, ili depilacijom, već će ova procedura redukovati znojenje.

BIKINI ZONA

Brijanje

Noć pre brijanja, utrljajte ulje u ovu oblast. To će omekšati kožu i olakšati proces uklanjanja dlačica. Takođe, pre brijanja, korisno je i da električnim trimerom skratite malje. Namažite bikinin oblast gelom za brijanje, zatim povlačite brijač u smeru rasta dlaka, a na kraju i u suprotnom smeru.

Depilacija voskom

Primena čvrstog voska bez traka za povlačenje izaziva najmanje bola i iritacija. Deluje poput čvrstog omotača oko dlake i ne pomera kožu. Dva dana nakon depilacije, na suvoj koži uradite blagi piling lufa-rukavicom. Tako ćete sprečiti urastanje dlačica.

Laser

Malje na ovom delu tela obično su tamne, što olakšava ciljanje laserom. No, ova metoda ne preporučuje se tokom leta, kada je koža preplanula.

NOGE

Brijanje

Primenjujte isto pravilo kao i za brijanje potpazdušja. Ipak, moramo pomenuti da ova metoda donosi prilično kratkotrajne rezultate, koji objektivno mogu da se tolerišu kod žena s vrlo svetlim dlačicama na nogama. Žene sa tamnim maljama, koje brzo rastu, kandidatkinje su za laserski tretman.

Depilacija voskom

Meki vosak može da pokrije velike površine kože, što ubrzava postupak. Ipak, do naredne depilacije treba da prođe oko tri do šest nedelja, kako bi malje dovoljno izrasle za uspešno uklanjanje voskom.

Laser

Ukoliko su vaše malje tamne, razmislite o laserskoj epilaciji koja donosi najbolje rezltate, jer rast malja u ovoj oblasti nije pod uticajem hormona.

lepotaizdravlje.rsIuliia Mikhalitskaia /iStock / Getty Images Plus