Hijaluronska, mlečna, voćna? Koja je kiselina najbolja za vaš tip kože?

20/11/2020 in Lepota
Hijaluronska, mlečna, voćna? Koja je kiselina najbolja za vaš tip kože?

Lepota i Zdravlje

Kiseline su čest sastojak proizvoda za lice i neizostavne su u nezi kože. Postoje dve glavne grupe: alfa hidroksi kiseline (AHA) i beta hidroksi kiseline (BHA). Prve su rastvorljive u vodi i uglavnom deluju površinski, što ih čini dobrom opcijom za piling, smanjenje bora i poboljšanje teksture kože, ali mogu i stimulisati proizvodnju kolagena. BHA, s druge strane, duboko prodiru u pore i stoga su korisne u lečenju i prevenciji akni.

U okviru ove dve kategorije (AHA i BHA) nalaze se različite kiseline sa različitim prednostima za kožu. (Pročitaj: Davno je položio test vremena, ali u kozmetici je i dalje neprevaziđen)

AHA kiseline

Glikolna kiselina
Dobija se iz šećera i jedna je od najčešćih koje se koriste u nezi kože. Ima najmanji molekul od svih kiselina, pa prodire najdublje, što je čini izuzetno efikasnom. Regeneriše kolagen, zgušnjava tkivo i ujednačava tonus. Pored svih prednosti, ima i nedostatke - budući da prodire tako duboko i rezultira intenzivnim pilingom, često izaziva iritacije.

Mlečna kiselina
Nežnija je od glikolne i privlači vlagu, čineći kožu hidriranom. Stvorena od šećera ili fermentisanog mleka, dovoljno je nežna za ljude sa osetljivom kožom. Prednosti mlečne kupke otkrivene su još u starom Egiptu, a i sama Kleopatra je negovala kožu na taj način. Svi koji imaju grubu, suvu ili kožu sklonu perutanju, treba da isprobaju preparate na bazi mlečne kiseline. (Pročitaj: Jednostavna pravila za negu zrele kože)

Voćne kiseline
Još nežnije su voćne kiseline poput limunske (koja se obično dobija od limuna ili grejpa) i jabučne (dolazi iz jabuka). One deluju na gornji sloj kože i često se kombinuju sa glikolnom ili mlečnom kiselinom da bi se povećala njihova efikasnost.

BHA kiseline za lice

Salicilna kiselina
To je jedan od najpopularnijih sastojaka za prevenciju i tretiranje akni. Ona prodire u dubinu kože i rastvara ulje koje začepljuje pore, a istovremeno uklanja mrtve ćelije. Najbolje od svega je što ne iritira već upaljenu kožu jer ima antiinflamatorna svojstva.

Hijaluronska kiselina
Najpoznatija je po svojim hidratantnim svojstvima. Njen molekul je u stanju da upije do 1000 puta veću težinu od sopstvene i sprečava odlazak vode na površinu kože. Tako se sprečava isušivanje kože i ublažava pojava bora.

Kiseline ne dolaze samo u obliku pilinga, već se mogu pronaći i u sastavu krema, seruma i maski. Pre nego što ih nanesete na lice, testirajte formulu na unutrašnjoj strani ruke i sačekajte 48 sati da vidite hoće li biti reakcije. Kada pronađete proizvod koji vam odgovara, možete ga koristiti jednom do dva puta nedeljno. (Pročitaj: Želite kožu kao Viktorijin anđeo? Rouzi Hantington otkriva šta treba da radite)

lepotaizdravlje.rs

Getty via Guliver

Komentari (0)

Loading