Otkrijte zašto imate podočnjake i kako da ih se rešite

15/09/2020 in Lepota
Otkrijte zašto imate podočnjake i kako da ih se rešite

Lepota i Zdravlje

Mnogo je situacija koje utiču na to da ne spavamo dovoljno. Previše posla, spremanje ispita, finansijski problemi, beba u kući i mnoge druge okolnosti učiniće da se probudimo sa tamnim kolutovima ispod očiju. Najjeftiniji način da ih se oslobodimo je spavanje od sedam do osam sati dnevno. Međutim, nenaspavanost nije jedini uzrok što su na licu podočnjaci. Postoje mnogi delotvorni načini da ih minimiziramo, a dobra vest je da nam za to neće trebati čitavo bogatstvo. (Pročitaj: Kokosovo ulje – spas za kožu ili izvor problema?)

Genetika
Natečenost i tamna boja ispod očiju mogu se naslediti i samim tim na njih ne možete mnogo uticati. Vaša koža je slična koži vaših roditelja, a ponekad je za tamne kolutove kriva povećana pigmentacija u tom području. Ako podočnjake imate tokom celog dana i bez obzira na to koliko spavate, razlog je genetika. Najbolji tretman su kreme sa vitaminom C i ekstraktom sladića. Ovi sastojci pomažu da se smanji pigmentacija kože, što čini da kolutovi budu manje primetni. Nemojte zaboraviti ni kremu za sunčanje širokog spektra, koja sadrži cinkov oksid ili titan-dioksid.

Tanka koža
Ako podočnjake imate zbog tanke kože, koristite retinol. Njegovom redovnom upotrebom stimuliše se proizvodnja kolagena, pa koža postaje jedra i čvrsta, a podočnjaci manje vidljivi. Područje ispod očiju je mesto na kome je koža najtanja, pa čak i najmanja iritacija može izazvati njenu upalu. Da biste to izbegli, odaberite sredstvo za skidanje šminke bez mirisa i uklonite je laganim potezima u jednom smeru (nemojte trljati lice u svim pravcima). (Pročitaj: Na ovo se dugo čekalo: Rijana predstavlja novu beauty kolekciju koja menja pravila nege)

Podočnjaci - uzrok se može kriti u više stvari

Način na koji spavate
Ako tamne kolutove imate samo ujutro, neposredno nakon buđenja, spavajte na leđima, sa dodatnim jastukom ispod glave. Na taj način, tečnost se neće nakupljati ispod očiju tokom noći.

Alergija
Mnogi ljudi imaju tamne kolutove zbog alergije, a da to i ne znaju. Rešenje problema leži u uzimanju antihistaminika, ali je neophodno da se prvo posavetujete sa lekarom. Zaštita jastuka od alergena (prašine i grinja) takođe može pomoći. (Pročitaj: Nešto vas je izujedalo tokom noći, a ne liči na ujede komarca i pauka? Evo šta može biti u pitanju (video))

Kako još možemo ublažiti podočnjake?

Zeleni čaj sadrži prirodne tanine i blagi je diuretik koji uspešno ublažava natečenost očiju. Potopite dve vrećice čaja u vruću vodu, a zatim ih rashladite u frižideru. Stavite po jednu vrećicu čaja na svako oko i posle pet minuta primetićete promenu. Krvni sudovi će biti suženi, otok ispod očiju će splasnuti, a tamni kolutovi biće manje primetni.

Ukoliko nemate čaj, na područje oko očiju stavite kolutove svežeg krastavca. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, povoljno će uticati na izgled kože, ali da bi bio delotvoran, mora biti dobro rashlađen u frižideru.

lepotaizdravlje.rs

Guliver/Getty images

Komentari (0)

Loading