Tri koraka do besprekorne kože - Evo kako da izbegnete iritacije lica

22/12/2020 in Lepota

Lice vam je gore nego ikad? Muči vas crvenilo, bubuljice, suva koža? Evo šta savetuju dermatolozi

Tri koraka do besprekorne kože - Evo kako da izbegnete iritacije lica

Stanislav Shkoborev/ iStock / Getty Images Plus

Zdravlje je uvek ispred lepote, pa nošenje zaštitne maske za lice niko ne dovodi u pitanje. Međutim, koža koja je tokom većeg dela dana prekrivena tkaninom, tokom vremena postaje osetljivija. Crvenilo, akne i zapušene pore lica postali su svakodnevica mnogih. Kako zaštititi kožu i ublažiti već postojeće probleme?

Svi koji zaštitnu masku nose po nekoliko sati, susreću se s brojnim neprijatnostima. Posebno su ugroženi oni koji i inače imaju osetljivu kožu ili pate od akni ili problema poput rozacee. Kod njih se javlja pojačana iritacija kože, od upale s crvenim osipom do sitnih ili krupnih akni, a neretko i ljuštenja epidermisa. (Pročitaj: Davno je položio test vremena, ali u kozmetici je i dalje neprevaziđen)

Kad se udruže zarobljeni dah, znoj i sebum, ispod maske nastaje toplo i vlažno okruženje, idealno za razvoj gljivica i bakterija. Dermatolozi zato preporučuju nekoliko koraka koji će pomoći da koža ostane zdrava, čista i zaštićena.

Izbegnite iritacije licaRedovno čišćenje 

Nakon skidanja zaštitne maske, važno je temeljno očistiti kožu kako bi se odstranili ostaci znoja i svega što se tokom dana nakupljalo na tom delu lica. Stručnjaci savetuju da se koriste nežna sredstva za čišćenje koja neće povećati isušivanje kože. Bez obzira na to koji preparat koristite, obavezno se umivajte mlakom, a nikako vrućom ili hladnom vodom, jer one dodatno ugrožavaju zaštitnu barijeru. (Pročitaj: Da li pri čišćenju lica primenjujete pravilo 60/30?)

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

 


Jačanje zaštitne barijere

Bez obzira na to koji je vaš tip kože, dermatolozi preporučuju da posle čišćenja lica nanesete hidratantnu kremu. Odaberite onu sa sastojcima koji su važni za borbu protiv suvoće i iritacije. Ceramidi su prirodna komponenta naše kože, a oni koji se nalaze u kremi ojačaće njenu zaštitnu barijeru. Hijaluronska kiselina dermisu pruža hidrataciju, dok nijacinamid, poznat i kao vitamin B3, umiruje kožu i smanjuje crvenilo. Probiotici i prirodna ulja takođe mogu da pomognu kod umirivanja i zaceljivanja dermisa.

Zaštita tokom noći

Pre odlaska na spavanje, na lice nanesite preparat s cinkovim oksidom ili dimetikonom za dodatnu zaštitu nakon hidratacije. Takav proizvod može da se koristiti i pre stavljanja zaštitne maske, kako bi se u budućnosti smanjio nastanak oštećenja. Ako imate masnu kožu i na njoj akne, odnosno, ako su vam se pojavile na delu lica ispod maske, ulje čajevca ili esencijalno ulje lavande mogu da pomognu u suzbijanju problema. (Pročitaj: Kako se boriti protiv akni nastalih usled nošenja zaštitnih maski)
 

lepotaizdravlje.rs

Stanislav Shkoborev/ iStock / Getty Images Plus

Komentari (0)

Loading