Šta su to hijaluronski fileri i koje su najčešće korekcije koje se njima rade?

25/12/2020 in Lepota

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Šta su to hijaluronski fileri i koje su najčešće korekcije koje se njima rade?

Sofia Zhuravets/ iStock / Getty Images Plus

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor.

Na pitanje šta su to hijaluronski fileri i koje su najčešće korekcije koje se njima rade, odgovara Đurđa Petrović, stomatolog i lekar estetske medicine.

Hijaluronski fileri

Hijaluronska kiselina (glikozaminoglikan) je prirodna supstanca koja je već sastavni deo kože i ima višetruku funkciju: da hidrira kožu, održava tonus kože i neutrališe štetne slobodne radikale. (Pročitaj: Šta uraditi kada dete krvari iz nosa?)

Samim procesom starenja kože, njena struktura se menja, smanjuje se elastičnost, postaje suva sa borama, usne gube svoju jedrinu i senzualnost. Primenom filera hijaluronske kiseline mogu se konturisati ivice i uglovi usana, kao i povećati volumen istih. Efikasnost se postiže i za preoblikovanje jagodica, obraza, bora oko usana, bora od nosa ka ustima, korekciju nosa, za popunjavanje defekta nosne piramide nakon estetskih operacija, remodelovanje brade i drugih asimetrija na licu. Inektiranjem samog filera vraća se kvalitet, elastičnost i tonus same koze.

Koje korekcije hijaluronskim filerima su najčešće?

Jedna od najčešćih nehiruških intervencija jeste upravo korekcija volumena i konture usana filerima hijaluronske kiseline. Sam postupak traje u proseku 15-20 minuta. Gotovo je bezbolan i minimalno neprijatan. Na usne se, pre same intervencije, nanosi lokalni anestetik u vidu kreme, a i sami fileri u sebi sadrze lidokain, koji je sam po sebi lokalni anestetik. Efekat hijalurona traje od 8-10 meseci nakon prve korekcije. Nakon druge i treće korekcije, rezultati mogu trajati i godinu dana, a nekada i duže. Sam hijaluron se postepeno razgrađuje, tako da uvećani volumen usana ne nestaje odmah. Ukoliko se ne nastavi sa daljim korekcijama, usne neće biti nejednake i deformisane, već naprotiv - prirodnog i normalnog izgleda kao i pre korekcije. (Pročitaj: Moje dete ima česte glavobolje, kako da znam da nije nešto opasno?)

Đurđa Petrović

 

Đurđa Petrović, stomatolog i lekar estetske medicine

Diplomirala stomatologiju na fakultetu Medicinskih nauka u Kragujevcu. Pisala naučne radove iz oblasti interne medicine i farmakologije. Stručno usavršavanje na Vojnomedicinskoj akademiji. Pored opšte stomatologije kojom se bavi, bavi se i estetskom medicinom. Sertifikovani je lekar estetske medicine. 

 

 

 

lepotaizdravlje.rs

Sofia Zhuravets/ iStock / Getty Images Plus

Komentari (0)

Loading