S.O.S priručnik: nikad više lomljivi i tanki nokti!

04/01/2021 in Lepota

Usvojite samo pet navika i vaši nokti biće zdravi i jaki.

S.O.S priručnik: nikad više lomljivi i tanki nokti!

Anastasia Gubinskaya/ iStock / Getty Images Plus

Često, posebno u zimskom periodu, susrećemo se s različitim problemima koji narušavaju lepotu i zdravlje naših noktiju. Lomljivi nokti, tanki nokti, nokti koji se listaju, jake zanoktice, samo su neki od problema sa kojima se suočavamo zimi. Naš S.O.S priručnik pomoći će vam da stanete na put ovim problemima

PROBLEM 1: Nokti su mi lomljivi

Lomljivi nokti su posledica isušivanja noktiju. Svakodnevna primena kvalitetnog ulja za nokte, kao i namenskog sredstva za ojačavanje, može biti od velike pomoći. Izaberite preparat koji sadrži ulje jojobe i avokada – jer dublje prodiru u sve strukture nokta! (Pročitaj i: Kako ojačati krte i lomljive nokte?)

Slabo je poznato, ali nokti sadrže 18 odsto vode. Kada ta količina padne ispod 16 odsto, nokti se lako lome.  Zato je važno da održavate optimalnu hidriranost – da konzumirate mnogo vode i zdravih napitaka. 

Ako vam se nokti lako lome, povećajte i unos cinka. Ovaj mineral je izuzetno važan za zdrav rast noktiju. Bogati prirodni izvori jesu semenke bundeve i sočivo.

PROBLEM 2: Nokti mi se listaju

Ako vam se nokti listaju, uradite mini-manikir svake nedelje. Utrljajte malo ulja u svaki nokat i okolnu kožu, a potom uklonite ivicu nokta manje abrazivnom turpijom. Ovaj postupak zapravo je isto što i odsecanje ispucalih krajeva kose, s tim što nokti zahtevaju tretman jednom nedeljno. Na ovaj način, oštećeni deo nokta će izrasti.

Za one koje muči listanje noktiju, odličan je tretman keratinom. Ovaj tretman u trajanju od najmanje dve nedelje, osiguraće prodor korisne materije kroz ploču nokta. Nokat će biti zdraviji. (Pročitaj i: Nega kod kuće: Kako da oporavite nokte posle gel laka)

Prilikom obavljanja kućnih poslova, obavezno nosite zaštitne rukavice. Voda prodire između slojeva koji se listaju i dodatno pogoršava problem. Ako ništa drugo, lakirajte nokte – čak i bezbojni lak može da ih zaštiti.

Nipošto nemojte da zaboravite na zdravu ishranu. Brojne studije pokazuju da deficit magnezijuma u organizmu često uzrokuje ljušćenje i listanje noktiju. Neka se na vašem meniju nađe više spanaća, blitve i mahunarki.

PROBLEM 3: Nokti su mi meki i istanjeni, lako se savijaju

Ako su vam nokti mekani i lako se savijaju, povećajte unos proteina i vitamina A. Ovaj vitamin nalazi se u sastavu zelenog i narandžastog povrća. Da ojačate meke nokte uzimajte vitamin D u formi suplementa. On olakšava apsorciju kalcijuma, koji je takođe važan za zdrave i jake nokte.

U slučaju da su vam tanki nokti, tu se – nažalost – malo može postići, jer se radi o prirodnoj uslovljenosti. Ipak, izlivanje jednog sloja kvalitetnog gel-laka u salonu moglo bi biti rešenje!

FotoDuets/ iStock / Getty Images Plus

 

 

PROBLEM 4: Koža oko mojih noktiju je crvena/upaljena

 Jake zanoktice su česta neestetska, nertko i bolna, pojava. Možete ih ukloniti oštrim makazicama za nokte, ali nipošto nemojte kidati jake zanoktice.

U slučaju da je koža oko vaših noktiju jako crvena, inficirana, da svrbi, ljušti se, ili da se nokat odvaja od podloge, obratite se dermatologu za pomoć. Svi nabrojani simptomi mogu biti i alergijska reakcija na lak ili neki drugi preparat za nokte. Nanosite hidratantnu kremu na suvu i iritiranu kožu oko noktiju. Takođe, prilikom obavljanja kućnih poslova, uvek ih zaštitite rukavicama. Na taj način sprečićete pojavu sekundarne infekcije. (Pročitaj i: Kako sprečiti nastanak zanoktica, ali i kako sanirati štetu (ako do nje ipak dođe)

PROBLEM 5: Nokti su mi neujednačene boje ili imaju bele fleke

 Ukoliko se ovaj problem javlja bez jasnog uzroka, najbolje je da posetite dermatologa i pokušate da utvrdite o čemu je reč. Infekcija je samo jedan od razloga za pojavu nujednačenosti boje. U slučaju da je to posledica čestog nanošenja laka za nokte, onda se problem ispoljava samo površinski, te je dovoljno da blago isturpijate nokte trostranom turpijom/baferom.

Savet plus: Suzdržite se od toga da potapate nokte u limunov sok, što se često savetuje. To nepovoljno deluje na nokatnu ploču.

Redakcija

Anastasia Gubinskaya/ iStock / Getty Images Plus

Komentari (0)

Loading