Znate li zašto se krema za područje oko očiju nanosi samo jednim prstom i kojim?

05/01/2021 in Lepota

Naneti kremu za područje oko očiju nije lako kao što izgleda. Bar tako kažu dermatolozi.

Znate li zašto se krema za područje oko očiju nanosi samo jednim prstom i kojim?

yacobchuk/iStock/Getty via Guliver

Znate li kojim prstom bi trebalo da nanosite kremu za kožu oko očiju i zašto? Dermatolozi kažu da je ovo pitanje izuzetno važno i da kremu za područje oko očiju morate nanositi pravilno ili neće imati dejstvo.

Ako ste pomislile: "krema za područje oko očiju - meni to još ne treba" - pogrešile ste. Krema koja uklanja sitne bore oko očiju korisna je za sve starije od 25 godina. (Pročitajte i: Obratite pažnju: Svakodnevne navike kojima ubrzavamo pojavu bora)

 

Koža oko očiju je najosetljiviji deo lica

Koža oko očiju je ubedljivo najtanja. Zato je i super osetljiva i potpuno delikatna. Sve ovo znači da gubi vodu daleko brže nego ostali delovi kože, a samim tim, prva pokazuje znake starenja. (Pročitajte i: Znate li koje kozmetičke sastojke bore ne vole?)

S obzirom na to koliko je specifično, ne čudi to što područje oko očiju ne možete negovati bilo kakvom hidrantnom kremom.

- Kreme koje koristite za ostatak lica nisu pogodne za područje oko očiju - upozorava Karolina Robinson, dermatolog iz Čikaga. 

Samo posebna krema za područje oko očiju garantuje da nećete imati iritacije i da će pružiti pun antiejdž tretman. Pa, koji su to sastojci dobre kreme za područje oko očiju?

Kako da znam da je ta krema za područje oko očiju dobra?

Dobra  krema za uklanjanje sitnih bora oko očiju sadrži retinol ili peptide. Oba sastojka, a posebno retinol, odlični su za peglanje bora. 

Ako su vaša muka izraženi podočnjaci, krema za kožu oko očiju trebalo bi da sadrži niacinamid ili kofein. Ovi sastoji poboljšavaju prokrvljenost, a ona je glavni neprijatelj tamnih kolutova oko očiju.(Pročitajte i: "Crna magija": Kafa u službi lepote)

Multiformule su savršene za one koji imaju kombinaciju problema ili su jednostavno neodlučni. Ovakve kreme rešavaju hipoerpigmentaciju, bore i vrećaste podočnjake odjednom. Sadrže peptide, vitamin C i mnogo drugih sastojaka. (Pročitajte i: Nega oko očiju - Najbolje kreme protiv podočnjaka)

 

 

Kako da nanesem kremu za područje oko očiju?

 

PavelKriuchkov/iStock/Getty via Guliver

 

Najbolje je nanositi kremu za kožu oko očiju prstima. (Pranje ruku pre nanošenja je obavezno!)

Pre nego što nanesete kremu, trebalo bi da dobro operete lice i očistite ga. Samo  tako će aktivni sastojci iz kreme moći da prodru duboko u kožu i deluju.

Pazite na količinu kreme!

Trebalo bi da odvojite vreme i pročitate uputstvo za upotrebu, jer svaka krema ima drugačiji odnos sastojaka. Ipak, postoji generalno pravilo: 

- ako je krema na pumpicu, količina koja izađe prilikom jednog pritiska biće dovoljna za jedno oko

- ako je krema u tubi ili posudici, pola zrna graška po oku je sasvim u redu.

Ove količine možda deluju maleno, ali imajte na umu da su kreme za područje oko očiju super koncentrovane.

Pravilno nanesite kremu za područje oko očiju

Kremu istisnite na dlan, kao na slikarsku paletu. Umočite prst u kremu i istačkajte krug oko očiju. Počećete sa unutrašnje strane obrve i pratiti liniju orbitalne kosti. Nakon toga, nežno utapkajte kremu u ovo osetljivo područje. Kremu ćete nanositi sve do milimetar - dva ispod linije donjih trepavica. 

 - Preporučujem da koristite domali prst. Njime ćete postići manji pritisak na kožu - kaže Robinson. 

Nikada nemojte utrljavati kremu u područje oko očiju, jer možete samo pogoršati situaciju. Izbegavajte čak i pribor za apliciranje koji pojedine kreme sadrže, jer može biti suviše grub za područje oko očiju.

Vodite računa o tome da su sve kreme za područje oko očiju pravljene tako da odgovaraju koži podočnjaka, ali ne mogu sve da se nanose na kapak. Ukoliko nije navedeno da krema sme da se koristi na gornjem kapku, nemojte to činiti. Zaustavite se kod spoljne linije obrve. 

Da li da kremu za područje oko očiju koristim uveče ili ujutro?

 

Većina krema prilagođena je nanošenju ujutro i uveče. Najefikasnije su upravo kada ih nanosimo redovno i u skladu sa ovom preporukom. Ako nanosite kremu samo jednom dnevno, onda izaberite večernji termin. Koža se prirodno obnavlja preko noći, pa će i dejstvo kreme biti pojačano. 

Izuzetak od ovog pravila su kreme sa kofeinom koje bi trebalo nanositi isključivo po danu.

Shape.com

yacobchuk/iStock/Getty via Guliver

Komentari (0)

Loading