Trend lepote u 2021 - skinimalizam (ili: kako negovati kožu sa samo tri proizvoda)

06/01/2021 in Lepota

Da li verujete da je kožu moguće negovati sa samo tri kozmetička proizvoda? Dermatolozi tvrde upravo to i predlažu novi trend lepote za 2021: skinimalizam.

Trend lepote u 2021 - skinimalizam (ili: kako negovati kožu sa samo tri proizvoda)

Prostock-Studio/iStock/Getty via Guliver

Jedno je sigurno: u 2021. godini svi će zagovarati minimalizam u negovanju kože..

Pred Novu godinu obično napravimo veliko spremanje. Uredne su nam kuće, ladice sa vešom, čak i ženske tašnice. Pa, ipak, polica u kupatilu je i dalje pretrpana. Jer, kako bez svih tih kozmetičkih sredstava?

Jedna krema za dan, jedna za noć, ona za usne, i ona za područje oko očiju. Jedna protiv bora i ona koja hidrira, a gde je tu nega tela?!

E, upravo ovde uskaču dermatolozi i njihov skinimalizam. Nega kože lica je neophodna, ali previše kozmetičkih sredstava i šminke može izazvati kontraefekat. Zato, vraćamo se na ono što se zove osnovna nega kože. 

Previše kozmetičkih sredstava šteti koži

Ako nanosite previše kozmetičkih sredstava možete izazvati iritaciju, suvu kožu, crvenilo... (Tri koraka do besprekorne kože - Evo kako da izbegnete iritacije lica)

- Preterivanje sa šminkom ili sa kozmetičkim sredstvima može pogoršati stanje kože. Kako što može pogoršati postojeće probleme, može stvoriti i nove - kaže Melisa Levin, dermatolog.

Stvar je u tome što je vašoj koži potreban odmor. Ona mora da diše i da živi. Zato svi dermatolozi predviđaju da će osnovna nega kože ili skinimalizam postati vodeći trend lepote u 2021. godini.  

Šta je skinimalizam?

Skinimalizam je ništa drugo do minimalizam u negovanju kože i rutini šminkanja. Prvi korak u skinimalizmu je da pobacate sav višak tih skupih kozmetičkih sredstava (Jao!). 

Mizina/iStock/Getty via Guliver

 

Vaša dnevna rutina u negovanju kože trebalo bi da sadrži samo osnovne korake koji će dozvoliti da vaša koža prirodno zablista. A to znači da nema ni prikrivanja takozvanih nedostataka. (Pročitajte i: Pravilno kombinovanje kozmetičkih sastojaka - šta nikako ne treba mešati)

Skinimalizam, kažu dermatolozi, trebalo bi da vam uštedi i vreme i novac.

Toliko je ljudi potrošilo neverovatnu količinu novca na razne proizvode, isprobalo toliko različitih trendova nege kože i potpuno su frustrirani - kaže dr Levin.  

Rešenje je, izuzev ako vaša koža zaista ima neki teži dermatološki problem: pojednostavljena verzija dosadašnje dnevne rutine. Korišćenje krema sa višestrukim dejstvom takođe je poželjno. Dakle, ne morate da se odreknete baš svih omiljenih kozmetičkih sredstava. 

Šta podrazumeva osnovna nega kože?

Osnovna nega kože bazira se na tri koraka.

Prvi korak, naravno, je - čišćenje lica. Drugi je baziran na održavanju vlažnosti kože lica kako ne biste prevremeno dobile bore. Treći korak je zaštita vaše kože od UV zračenja.

Da biste ovo ostvarile potrebna su vam tri kvalitetna preparata:

- sredstvo za čišćenje lica

- hidratna krema

- krema za sunčanje (prilagođenja koži lica)

 Vi ovde ne morate završiti spisak, već slobodno možete dodati preparate koji odgovaraju vašim specifičnim potrebama. Neko će koristiti kremu protiv bora, nekome je potrebna krema za područje oko očiju, neko se bori sa aknama...

- Ideja koja stoji iza ovog specifičnog minimalizma je da se koristi najmanji mogući broj sredstava, a da se postigne rezultat - kaže Levin,

Preporuka dermatologa je da se ovoj rutini svakako doda i antioksidativni serum, jer on se bori protiv slobodnih radikala. (Pročitajte i: Saveti dermatologa: Kako pravilno negovati kožu u zimskom periodu? (I deo))

Kako da se šminkam?

Kada je šminka u pitanju, skinimalizam preporučuje prirodan izgled. Dakle, ako niste naučile da konturišete, ne očajavajte. Vaša šminka zvana: podloga, maskara, rumenilo (možda i sjaj za usne) napokon je trend lepote!

Pročitajte i: Jednostavna pravila za negu zrele kože

 

Shape

Prostock-Studio/iStock/Getty via Guliver

Komentari (0)

Loading