10 najčešćih problema sa kožom i kako ih rešiti

08/01/2021 in Lepota

Muče vas prve sitne bore, tamne fleke po licu ili akne duž linije kose? Nudimo vam jednostavna, a efikasna rešenja.

10 najčešćih problema sa kožom i kako ih rešiti

puhhha/ iStock / Getty Images Plus via Guliver

Najčešći problemi sa kožom svakako su: suvoća kože, akne, fleke po licu, sitne bore i otečeni kapci. Ove pojave dokaz su da način na koji negujete lice nije adekvatan. Evo kako da promenite rutinu lepote i rešite se neugodnosti:


SCENARIO 1

Kada ustanem koža mi je izuzetno suva

Obavezno promenite noćni režim nege, ne jutarnji. Mnogo je lakše izbeći isušivanje tokom noći, nego nadoknaditi vlagu tokom dana. Ako vam je koža izuzetno suva, savet je da promenite noćnu kremu i zamenite je nekom koja bolje hidrita. Takođe, izbacite jake sapune iz upotrebe.


SCENARIO 2

Pojava akni i mitisera na T-zoni


Ne morate da koristite isti preparat na kompletnoj površini lica. Naprotiv, kombinujte ih! Na T-zonu nanesite glikolnu kiselinu – da biste sprečili pojavu akni i mitesera, a na ostatak lica deblji sloj hranljive kreme. (Pročitajte i: Sprečite upale, infekcije i bubuljice - birajte kozmetiku s ovom biljkom)

SCENARIO 3

Prve sitne bore


Sitne bore posledica su izlaganja UV zracima, zbog čega je SPF faktor neizostavna komponenta proizvoda za negu i ulepšavanje. Svakodnevno (čak i zimi) koristite kremu sa minimalni zaštitinim faktorom 30. 


 

fortyforks/ iStock / Getty Images Plus via Guliver

 

SCENARIO 4

Akne duž linije kose


To može biti posledica sadržaja ulja/masnoća u preparatima za kosu. Pena za pranje lica dobro će ukloniti ulje, a pritom neće delovati agresivno na kožu. Uz to, hitno promenite preparate za negu kose. 

 

SCENARIO 5

Otečeni očni kapci

Kada se probudite, prvo što vidite u ogledalu su otečeni očni kapci. Postavite dodatni jastuk ispod glave. Sila gravitacije olakšava drenažu viška tečnosti, što će svakako umanjiti, ili u potpunosti eliminisati, otoke. (Pročitajte i: Otkrijte zašto imate podočnjake i kako da ih se rešite)

 

SCENARIO 6

Tamne fleke na licu


Odmah počnite s primenom sredstva za posvetljivanje (kao što je vitamin C), te nastavite s tom praksom u narednih šest meseci. Imajte na umu da, tokom vremena, melanin prodire dublje u kožu, te ga je i teže dosegnuti.

SCENARIO 7

 Ne znam da li je hemijski piling dobar za mene

Važno je da piling prilagodite svom tipu kože. Isprobajte glikolnu kiselinu na normalnoj koži, salicilnu za masnu ili onu mešovitog tipa, a laktičnu na suvoj ili osetljivoj koži. (Pročitajte i: Najkraći put do bistavog tena: najbolji piling za vaš tip kože)


SCENARIO 8

 Nisam sigurna da li mi odgovara retinol

Kada su u pitanju rezultati, upotreba retinola je istrčan maraton, a ne sprint. Ova materija stimuliše produkciju kolagena, no tačno je da može da izazove iritacije kože. Zato, počnite retinol da primenjujete jednom nedeljno, i to preko hidrantne kreme. (Pročitajte i: Znate li koje kozmetičke sastojke bore ne vole?)


SCENARIO 9

Ne znam koje preparate smem da kombinujem

Ukoliko slojevito nanosite više proizvoda, sačekajte dva do tri minuta između njihovog nanošenja. Tako ćete izbeći umanjenje ili pak potiranje efekata kozmetičkih preparata. (Pročitajte i: Pravilno kombinovanje kozmetičkih sastojaka - šta nikako ne treba mešati)


SCENARIO 10

Preparati za noćnu negu sporo deluju 


Rešenje su maske u listovima. Maske u listovima koje se direktno stavljaju na lice potiskuju hidrirajuće sastojke u slojeve kože. Ako nanesete takvu masku preko sloja hidrirajuće kreme, na deset minuta u večernjim satima, ujutru će vaša koža biti obnovljena.

Pročitajte i: Pronašli smo sjajno rešenje za nežno čišćenje osetljive kože lica!

Redakcija

puhhha/ iStock / Getty Images Plus via Guliver

Komentari (0)

Loading