Kako Gotu kola (tigrova trava) može da pomogne koži?

11/01/2021 in Lepota

Tigrova trava, gotu kola, centella asiatica. Kako god je zvali, ova biljka je novi trend lepote. Bogata je antioksidantima, pa smanjuje upale i hidrira kožu.

Kako Gotu kola (tigrova trava) može da pomogne koži?

Bonchan/istock/getty via guliver

 

Koliko je korisna gotu kola (centella asiatica)?

Iako je ova biljka relativno nov trend lepote, zapravo se koristi vekovima. Lista koristi od gotu kole izuzetno je dugačka. (Pročitajte i: Sprečite upale, infekcije i bubuljice - birajte kozmetiku s ovom biljkom)

Ova biljka bogata antioksidantima nosi mnoga imena. Uz one najpoznatije: tigrova trava, gotu kola, tu su i: cica, brahmi, indijski penivort.. U Aziji se koristi najpre za lečenje rana i za negu kože. Legenda čak kaže da je ime tigrova trava dobila po tome što su se ove divlje životinje valjane u gotu koli kako bi sanirali rane nakon borbe. 

Visoke koncentracije aminokiselina, beta-karotena i masnih kiselina čine biljku tako korisnom -  kaže Mona Gohara, vanredni profesor dermatologije na Jejlu. 

 

Gotu kola smiruje upaljenu kožu

 

Everyday better to do everything you love / Getty 

 

- Protivupalna svojstva povećavaju hidrataciju kože i pomažu u smirivanju suve, crvene, nadražene kože - objašnjava objašnjava dr. Šari Marčebejn, dermatolog iz Njujorka.

Upravo zbog ovih svojstava gotu kola smiruje upaljenu kožu. Preporučuje se za lečenje različitih stanja, a posebno psorijaze i ekcema. (Pročitajte i: Šta je ekcem: Evo šta bi trebalo da znate o ovom oboljenju kože)

- Tigrova trava pojačava cirkulaciju i pokazalo se da povećava proizvodnju kolagena. Na taj način utiče i na čvrstoću i elastičnost kože - kaže Marčebejn.

 

Kako se koristi gotu kola (centella asiatica)?

 

Ekstrakt biljke gotu kola možete primeniti u gotovo bilo kojem koraku nege kože. Gotu kola ugrađena je u sredstva za čišćenje, tonike, serume i kreme. Tigrova trava se dugo zadržava na površini kože, pa joj je efikasnost visoka. 

Kreme koje sadrže tigrovu travu obično su zelenkaste. Dermatolozi kažu da se mogu korostiti bilo ujutro, bilo uveče. Čak je preporučljivo da se koriste nakon proizvoda sa retionoidima, jer smanjuju upale. (Pročitajte i: Tri koraka do besprekorne kože - Evo kako da izbegnete iritacije lica)

 

Health.com

Bonchan/istock/getty via guliver

Komentari (0)

Loading