Koliko je tačno potrebno čekati na dejstvo kozmetičkih preparata?

13/01/2021 in Lepota

Salicilna kiselina će akne umiriti za dve nedelje, ali će retinolu trebati čak 12 nedelja da počne da uklanja bore. Za koliko vremena počinje dejstvo kozmetičkih preparata?

Koliko je tačno potrebno čekati na dejstvo kozmetičkih preparata?

nemchinowa/iStock/Getty Images Plus via Guliver

Zaista je frustrirajuće kada date novac za kozmetiku, a ona nikako da počne da deluje. Da li ovo uopšte radi? Da li sam bacila novac? 

Svi popularni kozmetički preparati zahtevaju određeni period pre nego što počnu da deluju. To od vas zahteva da ih nanosite redovno, u skladu sa upustvom i da budete strpljivi. Koliko tačno treba da čekate i kada će se prvi rezultati pokazati, za vas otkrivaju dermatolozi.

- Pre svega, svaki od sastojaka zahteva svoju rutinu, ima sopstveni način delovanja i koristi su od njih različite - kaže Janelle Vega, dermatolog. 

Kako Vega napominje važno je znati šta kozmetički preparati zaista mogu da učine, ali i da se razlikuju prva poboljšanja od maksimalnog učinka nekog kozmetičkog sredstva. Za većinu kozmetičkih preparata potrebno je 12 nedelja da bi pokazali maksimalan učinak. Ipak, prve promene mogu se uočiti već posle nekoliko nedelja. 

 

Koliko je tačno potrebno čekati na dejstvo kozmetičkih preparata?

 

IRA_EVVA/Getty via Guliver

 

Vitamin C - 4 nedelje

Vitamin C je antioksidant i ujedno i posvetljuje kožu. Ipak, ova dva dejstva ne pojavljuju se uvek istovremeno, niti su podjednako izražena.

Antioksidanti, čija je uloga da štite kožu, deluju odmah posle nanošenja.

Što se posvetljivanja tiče, vitamin C najpre sprečava stvaranje novih novih mrlja na koži, a tek onda počne da posvetljuje postojeće fleke. Zato neko vreme izgleda kao da vitamin C ne deluje, iako mi već osetimo benefit. Tek nakon četiri nedelje korišćenja preparata sa vitaminom C moći ćemo da vidimo prve efekte. Maksimalan učinak ćemo postići posle čak 12 nedelja redovnog korišćenja. 

 

 Salicilna kiselina - 12 nedelja

Salicilna kiselina uklanja mitisere i akne. Ipak, da bi onda prodelovala moramo čekati nekoliko nedelja. Koliko tačno, zavisi od stanja naše kože. Dermatolozi se slažu u jednom: oko dvanaeste nedelje korišćenja učinak salicilne kiseline će već biti vidljiv. (Pročitajte i: Pravilno kombinovanje kozmetičkih sastojaka - šta nikako ne treba mešati)

 

Benzoil peroksid - dve nedelje

Ovo jedinjenje ubija bakterije koje izazivaju upaljenje akne i deluje prilično brzo. Već kroz dve nedelje upaljene akne će se umiriti, koža će izgledati zdravije. Da bi bubuljice nestale, ipak je potrebno više vremena, obično oko šest nedelja. 

 

Hijaluronska kiselina - deluje odmah

Čim hijaluronska kiselina bude naneta na kožu, njeno dejstvo počinje. Ona zadržava vodu u našoj koži. Njeno dejstvo počinje nekoliko minuta nakon nanošenja i traje nekoliko sati. (Pročitajte i:Znate li koje kozmetičke sastojke bore ne vole?)

 

Retinol - do 12 nedelja

Jedna od najpopularnijih antiejdž supstanci - retinol, podstiče obnavljanje kože jer je podstiče da proizvodi kolagen. Pošto retinol najpre mora da pokrene naš unutrašnji mehanizam i natera telo da proizvodi potrebne supstane, za njegovo dejstvo neophodno je 4 do 12 nedelja. 

Osim antiejdž dejstva, retinol pročišćava pore i čisti kožu. Ovo dejstvo se može videti već tokom prvih šest nedelja korišćenja. 

 

Voćne kiseline (AHA)

Alfahidroksi kiseline poznatije kao voćne kiseline pokazuju poboljšanje za nedelju do dve. Njihova je zadatak da skinu sloj mrtvih ćelija i obezbede sjaj koži lica. 

Ako želite od voćnih kiselina da vam srede depigmentaciju, onda ćete morati da sačekate oko 12 nedelja. (Pročitajte i: Hijaluronska, mlečna, voćna? Koja je kiselina najbolja za vaš tip kože?)

 

Kofein - odmah

Kofein ublažava podočnjake i to tako što pospešuje prokrvljenost kože. Njegov efekat se pokazuje brzo, ali je uticaj ograničen na period od najviše 24 sata. 

Shape

nemchinowa/iStock/Getty Images Plus via Guliver

Komentari (0)

Loading