Urasle dlake – zašto nastaju i kako ih se rešiti

09/07/2020 in Lepota
Urasle dlake – zašto nastaju i kako ih se rešiti

Lepota i Zdravlje

Onima koji vole da budu skroz izdepilirani i bar bez dlačica oko intimne regije (ali i na drugim mestima na telu), urasle dlake često mogu da prave ozbiljan problem. Pored estetskog momenta, ove upaljenje izbočine na koži često i svrbe, a utiču i na samopouzdanje, pogotovo kad ste u bikiniju. Što, naravno, nikako nije u redu!

Međutim, da li su urasle stidne dlačice zaista neizbežne ako se depilirate ili brijete? U nastavku otkrivamo jednostavne korake koje možete preduzeti kako biste sprečili njihovu pojavu.

Šta je urasla dlaka?

– U normalnim okolnostima, svaka pojadinačna dlaka će izrasti ravno iz folikula i probiti se kroz površinu kože. Ali kad ona počne da se uvija pre nego što izbije na površinu, može da ostane zarobljena ispod kože, nakon čega se stvara upala, bol, svrab i čvrsta izraslina – kaže doktorka Kamila Filips.

– Ove dlačice i njihovi nimalo prijatni simptomi česti su i u predelu glave, brade, butina i prepona – priča doktorka Filips. (Pročitaj: Celulit – ne može magijom da nestane, ali i za njega ima rešenje)

– Ko su najveći krivci za ovo? Procesi uklanjanja dlačica – poput brijanja i depilacije voskom, ali i samo kovrdžanje dlačica – kaže ona.

Da stvar bude još gora, dlačice oko intimne regije obično su grube i kovrdžavije nego na ostalim delovima tela. Dakle, kad koristite brijač u području prepona, vi skraćujete jake dlake koje već same po sebi imaju sklonost da se uvijaju i tako formiraju uraslu dlaku.

Kad povlačite brijač suprotno od rasta dlake, može se desiti da on nejednako iseče dlačicu, što može dodatno podstaći kovrdžanje i urastanje. Isto važi i za depilaciju.

– Koliko često se brijete, takođe, može imati uticaja na razvoj urasle dlake. Ako brijete područje čim osetite sitne dlačice, može se desiti da uklonite više slojeva kože, zbog čega možete napraviti iritantne crvene mrlje koje peku ili svrbe – kaže ona. Upaljena koža nakon brijanja gotovo je trenutna reakcija na uklanjanje jedva vidljivih dlaka, koje, kako budu pokušavale da rastu tokom narednih nekoliko dana, neće uspeti da izbiju na površinu.

– Ove dlačice koje „odbijaju” da izađu na površinu mogu da izgledaju poput bubuljica danima, pa i nedeljama, u zavisnosti od jačine upale i koliko folikula dlaka je zahvaćeno. Štaviše, bubuljice mogu da nestanu prilično brzo, ali upala na nivou folikula dlake ispod kože može da ostane poput tvrdog čvorića dugo nakon toga – kaže ova doktorka.

Kako sprečiti pojavu urasle dlake?

– Zaustaviti javljanje uraslih stidnih dlačica mnogo je lakše nego da pokušate da se rešite onih već nastalih – kaže doktorka Filips. Zato preporučuje da period između uklanjanja dlačica malo produžite, a ne da ih odmah uklanjate čim ih osetite da izbijaju.

– Kada pustite da se dlaka probije kroz kožu, to smanjuje šanse da se ona povuče i uraste – objašnjava ona.

– Urasle dlačice nastaju kad se dlaka pocepa u nivou kože, pa se prekine proces rasta. Tada se ona povlači naniže, u kožu. (Pročitaj: Neprihvatanje nesavršenosti na telu ili nešto drugo: Influenserku otpratilo 2.000 pratilaca zbog ovoga)

Ovaj proces se odnosi i na brijanje i na depilaciju.

Još jedan od načina da sprečite nastanak uraslih stidnih dlačica u intimnoj regiji jeste da se rešite brijača. Da biste kontrolisali rast dlaka, preporučuje se upotreba električnog brijača koji je posebno dizajniran za ovaj deo tela.

– Električni brijač skraćuje dlačicu ali ne oštećuje kožu, minimizira mogućnost za urasle dlake i osmišljen je baš za ovu regiju – kaže doktorka.

Ako pak ne želite da se odreknete brijača, odaberite jedan koji ćete koristiti samo za intimno područje.

Kako se osloboditi uraslih dlaka?

Ako ste preduzeli sve mere predostrožnosti ali i dalje vas muči problem s uraslim dlačicama, nikako nemojte da ih čačkate oštrim pincetama, uz objašnjenje da ćete ih dezinfikovati alkoholom.

– Ove bubuljice koje su izazvale upaljene dlačice nestaće same ako prestanete da se brijete ili depilirate, te pustite da dlaka prirodno izraste iz kože – kaže doktorka Filips.

– A ako niste dovoljno strpljivi da pustite uraslu dlaku da izbije na površinu, možda ćete biti u iskušenju da je izvadite pomoću iglice, pincete ili nekog drugog oštrog alata. Imajte u vidu da ovaj poduhvat može da nanese više štete nego koristi, jer povećava vaše šanse za razvoj infekcije i stvaranje dodatne upale – dodaje ona.

Takođe, možete da nanesete toplu oblogu na problematično područje ili ga nežno tretirajte pilingom, kako biste pomogli da omekša površinski sloj kože i omogućili prodiranje urasle stidne dlake.

Ako je područije bolno ili jako upaljeno, da biste ga umirili, nanesite hladnu oblogu ili aloe vera gel bez alkohola, boja i mirisa. (Pročitaj: Oblikovanje obrva kod kuće – saveti stručnjaka)

– Ukoliko imate otvorenu ranicu na tom mestu, obično preporučujem da je ostavite na miru - kaže doktorka.

Ali ako vaša urasla dlačica ne prolazi danima i postaje sve veća i bolnija, vreme je da se obratite svom lekaru.

– Samo vam lekar može potvrditi da se ovde zaista radi o urasloj dlaci, a ne o nekoj drugoj vrsti infekcije – kaže doktorka Filips.

– Ponekad, urasle dlačice mogu da dovedu do ozbiljnih infekcija kože, pa ćete možda morati da koristite antibiotik.

I zapamtite, urasle dlake se ne pojavljuju na čvrstom delu kože, već na onom osetljivom, baš kao što je intimna regija.

– Ne možete se ponašati isto prema koži intimne regije kao prema onoj na rukama ili nogama.

– Ohrabrujem žene da ostavljaju malo dlačica na ovim osetljivim regijama i da ih ređe skraćuju. Takođe, podstičem ih da razmišljaju u stilu „zašto ovo radim, da li mi je ovo potrebno da se osećam ugodno ili radim to zbog nekog drugog”. Poštujte kožu između svojih nogu, jer je ona zaista posebna – zaključuje doktorka Filips za Shape.

Ako i dalje stvarno želite da budete bez dlaka, to je u redu – to je vaše telo i dozvoljeno vam je da radite s njim šta god želite. Samo sledite gore navedena uputstva i – garantujemo – nećete morati nadalje da se bavite svojim uraslim dlakama.

Komentari (0)

Loading