Da li ste znali, kosa za perike i ekstenzije se najčešće vadi iz odvoda?

To čak nije ni najgori deo

by | april 28, 2020
perike

Da li ste se ikada zapitali kako sve nastaju perike?

U dokumentarcu Just Extensions iz 2015 godine Rikva Hels preduzetnik na tržištu perika bavi se istraživanjem preprodaje kose u svetu. Nakon što je za potrebe svog filma otišla u Kinu u posetu fabrikama koje se bave izradom perika od prave kose saznala je neke stvari koje su je šokirale. PROČITAJ: Koje su prednosti Marokanskog (arganovog) ulja i kako ga treba koristiti?

Naime, Rikva je tamo saznala da se perike i ekstenzije od ljudske kose najčešće prave od kose izvađene iz odvoda ili one koja je ostala na četki pa su je žene neko vreme skupljale u kesice kako bi je prodale za svega par dolara. Očekivano, umetnicu je zgrozilo to što je saznala jer, kako ističe u dokumentarcu, kosa koja je otpala s glave i završila u odvodu ne može biti ni približno sjajna kao ona koja je odsečena u raščešljanom snopu, piše Instyle.

 

View this post on Instagram

 

Throwback to some holiday glamour with the gorgeous @sarasampaio make up by @hungvanngo hair by me using @harryjoshprotools ❤️🙏🏾

A post shared by Harry Josh (@harryjoshhair) on


U filmu o ovoj neobičnoj temi čujemo i kako se perike i ekstenzije koje su napravljene od kose koja je odsečena u snopu zovu remy perike i koštaju približno kao čuvene Birkin torbe. Ništa ne čudi ni informacija da proizvođači često nabavljaju izuzetno kvalitetnu sintetičku dlaku i lažno je prodaju pod remy kategorijom zbog njene cene, odnosno kako bi zaradili više. POGLEDAJ: “Bademantil lokne” zavladale su TikTok-om i da, izgledaju prelepo, a lako se prave (video)

Istaknuto je da je nemoguće saznati poreklo prave kose i da je to tržište znatno manje transparentno od modnog i kozmetičkog. Inače, iz Kine se godišnje izveze oko 820 miliona dolara vrednih perika i ekstenzija napravljenih od prave kose.

Najstrašnij prizor iz filma zapravo jeste momenat kada Rikva nakon 17 sati vožnje stiže na mesto u Kini gde se prodaje ljudska kosa  i gde završava okružena među džakovima punim umršene ljudske kose koja se prodaje. PROČITAJ: Da li imate hrabrosti za ovo: Kako da sami ošišate ili skratite šiške? (video)

Nošenje i kupovina perika kako bisimo izgledali kao ona lepotice (ne zaboravite, one nose skupocene remy perike) koje gledamo na modnim pistama i magazinima sada deluje dosta strašnije, zar ne?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Merria Dearman (@merriadearman) on

lepotaizdravlje.rsGuliver/Gettyimages