Savet šminkera: Proverite rok trajanja vaših make up proizvoda

Prolećno sređivanje šminke

by | april 2, 2020
lepota sminka

Kada ste sredile sve po kući, ormare, police, kuhinju, na red je došla i šminka. Kako da taj posao obavite kako treba poslušajte savet šminkera Marka Nikolića.

Prvo pogledajte rok trajanja tih proizvoda, a od njega je još bitnije u kom su stanju, jer šta vredi ako piše da senka može da se koristi još jednu godinu, kad se istopila ili oksidisala. Sve što ne valja bacite, da vam ne pravi gužvu– rekao je jedan od naših najboljih šminkera.

Ono što se najbrže kvari, po njegovim rečima su proizvodi na uljanoj i vodenoj bazi.

– Sve što ima vodenu ili uljanu bazu brže će se pokvariti, a to su – tečni puderi, kremaste senke ili rumenila, korektori, tečni hajlajteri, karmini, glosevi, maskare – objasnio je Nikolić.

Savet šminkera: Pogledajte da li se komponente odvajaju

Da proizvod nije za upotrebu shvatićete ako komponente počnu da se odvajaju.

– Kad se u bočici odvajaju komponente, jasno je da je došlo do razgradnje jedinjenja i da to više nije isti proizvod. To se dogodi i proizvodu koji je na pola roka trajanja, ako je bio na suncu ili u pretoploj prostoriji. Kupatila su upravo takva, jer ih zbog tuširanja dodatno zagrevamo, a tada se stvori i para – rekao je za namojnačin#instagram Marko Nikolić.

kozmetika

Ukoliko imate praškaste proizvode ne bacajte ih ni nakon isteka roka trajanja.

-„Praškasti“ proizvodi, koji dobro izgledaju, baš zbog te svoje strukture mogu da se koriste i po isteku roka trajanja. Vremenom, samo, može da oslabi jačinu pigmentacije – savetuje šminker uz napomenu da žene ponekad ne obraćaju pažnju na čistoću svog pribora za šminku.

– Za razliku od nas profesionalaca kojima je to primarno, žene ne obraćaju mnogo pažnje na čistoću pribora, jer računaju – time se samo ja šminkam, šta mi može biti?

Problem je po Marku Nikoliću što se na vlažnom priboru stvaraju bakterije i gljivice, štetne za vaše lice.

– Problem je što su ti sunđeri ili četke za tečni puder, pre svega zbog vlage, savršen dom za bakterije, viruse i gljivice. Svaki sledeći put kad nanesete taj preparat i njih prenosite na lice.

Savet šminkera: Četkice od prirodne dlake perite šamponom za kosu

Najbolje je koristiti četkice od prirodne dlake i prati ih posle upotrebe šamponom za kosu.

– Četkice od prirodne dlake je najbolje prati šamponom za kosu.  One od veštačkih dlačica i sve vrste sunđerčića, možete oprati sapunom (sve dok pena ne bude bela) – otkrio je male tajne zanata poznati šminker.

sminka devojka lepota

– Nemojte ih, ni slučajno, sušiti fenom, već ih stavite na papirni ubrus i pustite da se osuše prirodnim putem. Međutim, bjuti blenderi neko vreme mogu da se peru, ali ne mogu da traju neograničeno. Puder vremenom ulazi sve dublje, pa se sve teže ispira, a ne možete ni da ih dobro iscedite – rekao je Nikolić i dodao da je senke najbolje poprskati alkoholom.

– Ukoliko želite da dezinfikujete senke, možete ih poprskati alkoholom u spreju, a onda pustiti da se osuše.

Nadamo se da vam je savet šminkera bar malo olakšao i pomogao da naučite kako da održavate svoj pribor pravilno.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty