Znate li kada vašim kozmetičkim i mejkap proizvodima ističe rok trajanja?

by | 11 maja, 2022
rok trajanja

Ako se pitate kada treba da zamenite svoje kozmetičke i mejkap proizvode, odnosno koliki im je rok trajanja, naš pravilnik dobro će vam doći.

Znamo koliko je teško baciti proizvod za koji ste izdvojili više novca, a niste ga do kraja. Ipak, važno je da imate na umu da korišćenje kozmetičkih proizvoda, bilo šminke ili preparata za negu kože, kojima je istekao rok trajanja, može biti prilično štetno i za vašu kožu i za vaše zdravlje, a da ne pominjemo to da mnogi od njih, nakon isteka roka trajanja, gube na svojoj efikasnosti. Srećom, većina kozmetičkih proizvoda dolazi sa naznakom koliko dugo može da se koristiti nakon što se otvori. Obično je to šest, 12 ili 24 meseca. Iako su ovi datumi odlična merila, način na koji čuvate svoje proizvode takođe može imati veliki uticaj na to koliko dugo će oni biti upotrebljivi. Ako vaš proizvod ne sadrži ove informacije, ili ukoliko sumnjate da mu je možda prerano istekao rok trajanja, donosimo vam nekoliko osnovnih pravila kojih je važno da se pridržavate.

Koliki je rok trajanja određenih proizvoda?

Maskare, olovke za oči i ajlajneri

S obzirom na to da su ovi proizvodi u kontaktu sa vašim očima, najbolje je da ne rizikujete sa njima budući da bakterije prilično lako mogu da se nagomilaju u njima, te da tako dospeju i u vaše oči. Da biste izbegli ovaj scenario, najbolje je da zamenite maskaru, olovke za oči i ajlajner na svakih tri do šest meseci.

Puderi i korektori

Sve tečne podloge i korektori generalno mogu ostati “sveži” oko godinu dana. Međutim, obratite pažnju na bilo kakve znake preranog isteka roka trajanja, kao što su promene u boji ili konzistenciji, kao i odvajanje u posudi i pucanje na koži. Ako se bilo šta od ovoga dogodi, to znači da je vreme da svoj proizvod zamenite novim.

Proizvodi za usne

Generalno, proizvodi za usne, kao što su ruževi, olovke ili sjajevi, mogu trajati oko godinu dana. Opet, ako se nešto promeni u vezi sa vašim proizvodom, to će biti signal da je vreme da ga zamenite novim. Savet plus: Da bi vaš ruž duže trajao, nakon svake upotrebe, obrišite ga maramicom.

Proizvodi za oči

Kao i mejkap proizvodi za vaše oči, i oni za negu kože okoloočne regije takođe su pod visokim rizikom od razvoja bakterija. Zato predlažemo da ih zamenite nakon pola godine.

PROČITAJTE I…Imaju li tamponi rok trajanja?

Čistači za lice

Kada su u pitanju sredstva za pranje lica i čišćenje lica, preporučujemo da ograničite njihovu upotrebu na oko osam meseci.

Bronzeri i rumenila

Ovi preparati mogu ostati “sveži” oko godinu dana. Ako primetite pucanje ili promenu u teksturi, trebalo bi da se pozdravite sa njim.

Kreme

Rok trajanja krema za lice može značajno da varira u zavisnosti od toga da li se nalaze u teglici ili u tubi sa pumpom. One u teglici obično traju dobro oko šest meseci, a one u pakovanju sa pumpom do godinu dana. Savet plus: Ako je vaš proizvod u teglici, umesto prstiju, koristite pamučni jastučić ili lopaticu za šminku kako biste izbegli prenos bakterije sa  prstiju na proizvod.

SPF preparati

Da bi ostala efikasna, odnosno da bi vas zaštitila od sunca, vaša krema za sunčanje mora da bude “sveža”. Upravo zbog toga, najbolje je da svake sezone nabavite novi SPF proizvod kako bi on uspešno obavio svoj zadatak.

lepotaizdravlje.rsSementsovaLesia/iStock via Getty Images, Unsplash


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.