Znate li kako da vaš režim nege ne ugrožava našu (jedinu) planetu?

by | 14 septembra, 2021
Režim nege

Strepite da bi vaš režim nege mogao negativno da utiče na našu (jedinu) planetu? Opustite se – postoji način da činite dobro, izgledate sjajno i da istovremeno uštedite novac. Evo i kako…

Režim nege koji čuva Planetu: 8 ultimativnih pravila

Dobro promućkajte

Nemojte da bacate dopola potrošen lak za nokte, čak i ako se zgusnuo. Pomešajte sadržaj dve dopola ispražnjene bočice i napravite lak u novoj boji. Energično mućkanje razrediće lak. A ukoliko se to ne desi, dodajte malo podlaka (osnove za lak).

Pravac u kadu!

U ekološkom smislu, kupanje je opravdana stvar. U proseku, na taj način troši se manje vode nego prilikom tuširanja, posebno kad je mlaz jak, a voda neprekidno teče.

Zaboravite na pumpice

Izbacite iz upotrebe dezodoranse sa sprej pumpicom. Prvo, takva pakovanja sprečavaju potpunu iskorišćenost sadržaja, a metalne mlaznice i drugi delovi od takvih materijala nisu biorazgradivi. Na tržištu postoje brojni roll-on dezodoransi, kao i oni u vidu kreme.

Pročitajte i… Da li je prirodna kozmetika zdrava? Razbijamo sve mitove!

Vreme je za mikropromenu!

Da li ste znali da postoji aplikacija koja detektuje plastične mikročestice u vašem pilingu za lice? (Inače, mikročestice su toliko sitne da nesmetano prolaze kroz filtere otpadnih voda, dospevaju u vodotokove i narušavaju prirodne ekosisteme.) Dakle, aplikacija pod nazivom Beat the Micro Bead skenira proizvod i ukazuje na plastične čestice u njemu.

Reciklirajte ambalažu

Staklene teglice od različitih krema za negu lica, kao i drugih kozmetičkih proizvoda, mogu se lako iskoristiti za neku drugu namenu. Jedna od njihovih novih uloga može biti dekorativan svećnjak za nisku komodu. (Dovoljno je da u nju samo ulijte istopljeni vosak s fitiljem). Ukoliko se radi o dubljoj i užoj teglici, ona može poslužiti i kao posuda za olovke i kozmetičke četkice. Takođe, birajte proizvode u ambalaži koja se može reciklirati. U sistemu poslovanja određenih beauty brendovi postoji mogućnost da vratite prazne plastične boce, teglice, tube i kutijice od proizvod, a da zauzvrat dobijete određeni popust pri narednoj kupovini.

Manje je više!

Počnite da koristite višenamenske kozmetičke proizvode. Tako ćete umanjiti ličnu emisiju štetnih gasova. Ujedno, oslobodićete i prostor na policama u kupatilu. Jedno od takvih svakako je BB krema koja, zavisno od brenda, zamenjuje tri, ili čak pet, proizvoda. Takođe, u ovu kategoriju ubrajaju se i različite vrste ulja. Ona se mogu koristiti i za lice, i za telo, i za kosu.

Do poslednje kapi

Istraživanja pokazuju da žene u Britaniji bace oko 400 miliona funti godišnje – jer ne iskoriste proizvode u potpunosti! Zato, ne odustajte od omiljenog sjaja za usne do poslednje kapi. Pri narednoj kupovini sličnih prizvoda, birajte one koji imaju dovoljno dugačak i flekisbilan aplikator. Zahvaljujući njemu, moći ćete da dosegnete do dna pakovanja.

Očistite lice – temeljno!

Trošite pakovanje pamučnih blaznica na nedeljnoj bazi? Muči vas osećaj da je to uzalud bačen novac? Onda je najbolje da kupite kozmetičku rukavicu ili krpice za uklanjanje mejkapa, koje se mogu prati i koristiti više puta.

lepotaizdravlje.rsUnsplash

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.