Kako da budete produktivniji: 15 jednostavnih strategija

by | 28 jula, 2021
kako da budete produktivniji

Pitate se kako da budete produktivniji? Veoma jednostavno!

Balansiranje između posla, privatnog života, prijateljskih i ljubavnih odnosa, 24 časa, 7 dana u nedelji i te kako može biti zamorno. A kada nemamo dovoljno vremena za sebe, pod stalnim smo stresom i počnemo da „pucamo po šafovima“, ne možemo da budemo ni produktivni. Evo kako da se vratite na pravi put.

Kako da budete produktivniji- jednostavne strategije

1 Jutarnja rutina

Počnite jutro dobrom energijom. Upravo ove minute izdvojte za sebe. Ne dozvolite da vas preokupiraju brige i obaveze čim otvorite oči! Otvorite širom prozore, pomislite na to na čemu ste sve zahvalni i duboko udahnite.

2 Limitirajte vreme ispred ekrana

Stalno proveravanje telefona utiče na našu koncentraciju. Probajte da, za početak, izbegavate korišćenje telefona sat vremena pri ustajanju, i sat vremena pred odlazak na spavanje. Kasnije, tokom radnog vremena, isključite notifikacije s društvenih mreža. Fokusirajte se na posao.

3 Crno-beli telefon

Ukoliko vas telefon mami da ga uzmete i proverite šta se dešava na društvenim mrežama, prebacite ekran na crno- belu opciju. Tako će iskušenje biti manje.

4 Namera pre reakcije

Budite svesni pre prelaska s jednog na drugi zadatak. Na primer, nakon što ste spremili decu za spavanje, odvojte minut da odlučite da li ćete provesti vreme s partnerom, nazvati prijateljicu ili oprati sudove. Na poslu, tokom pauze za ručak ili kafu ne razmišljajte o poslu. Iskoristite to vreme da napunite baterije.

5 Koristite kalendar

Sve zadatke, obaveze, sastanke zapisujte u kalendar. I kako koji zadatak ili obavezu budete uradili, precrtajte je. Tako ćete na kraju dana tačno znati koliko ste radili.

6 Planirajte sledeću nedelju

Petkom izdvojte vreme i isplanirajte narednu nedelju. Kojim danima ćete se videti s prijateljima, kada ćete ići na trening, kada deca idu na vannastavne aktivnosti? Tako ćete znati tačno svaki dan šta treba da radite i u koje vreme.

7 Limitirajte sastanke

U postpanedmijskoj eri, navikli smo na onlajn, Zoom sastanke koji mogu da traju satima. Probajte to da promenite i limitirajte sastanke na 45 minuta.

Pročitajte i… Kako da budete produktivniji? Izbegavajte ove navike!

8 Pomoć aplikacija

Ukoliko vam je teško da se organizujte, skinite neku od aplikacija koje vam u tome mogu pomoći.

9 Vreme za proveravanje imejlova

Stalno proveravanje i odgovaranje na mejlove, čak i tokom slobodnih dana, povećava nivo stresa. Stoga, odvojte vreme koje će biti predviđeno samo za ovu aktivnost.

10 I skratite vreme odgovaranja na mejlove

Na mejl odgovorite u najviše 5 rečenica. Tako ćete poštovati i svoje i tuđe vreme.

11 Napravite pauzu

Tokom dana, pravite česte a kratke pauze. Za to vreme ćete izbistriti um. Na poslu prošetajte ispred zgrade ili proćaskajte s koleginicom na hodniku.

12 Briga o sebi

Neka vam briga o sebi bude na prvom mestu. Pogledajte kratki Jutjub video koji će vam izmamiti osmeh na lice, popijte šolju omiljenog čaja, zasladite se štanglom crne čokolade…

13 Iskoristite vikend

Nemojte vikende iskoristiti da beskorisno ležite. Organizujte izlet s porodicom ili šetnju s prijateljima. Ovako ćete sprečiti brigu savesti nedeljom uveče.

14 Uključite partnera u plan

Kako biste proveli više kvalitetnog vremena s voljenom osobom, u skladu s partnerovim obavezama organizujte dane.

15 Vreme za porodicu i prijatelje

Iskoristite slobodno vreme da se ponovo povežete s porodicom i prijateljima. I za to vreme nemojte razmišljati ni o čemu drugom.

lepotaizdravlje.rs Svitlana Hulko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.