Kako prestati s starim navikama, a započeti nove?

by | 11 januara, 2022
Kako prestati s starim navikama

Kako prestati s starim navikama zapitao se svako od nas pred početak nove godine. A evo šta na ovu temu kaže nauka. 

U januaru svake godine dajemo sebi brojna obećanja: da poboljšamo svoje zdravlje, više vežbamo, ali i da završimo sa starim navikama, kao što su ostavljanje cigareta.

A da bismo to sve ostvarili, potrebno je da koristimo tzv. samodirektovanu neuroplastiku. Evo o čemu se radi.

Samodirektovana neuroplastika i navike

U pitanju je namerno redizajniranje mozga kako bismo stvorili pozitivne navike. Zapravo, samodirektovana neuroplastika predstavlja aktivni proces svesnog reflektovanja na to kako navike utiču na naša osećanja.

A kako se navike stvaraju? Navike su rutina ili rituali koje nesvesno ili automatski radimo. Ona se stvara kada je ponavljamo na dnevnom nivou. I baš zato, teško je promeniti ih. Ipak, to nije nedostižno.

Kako prestati s starim navikama (i/ili započeti nove)?

Postavite cilj naglas

Positivne afirmacije su zaista efikasne, ali kada svoj cilj kažemo naglas, verovatnije je da ćemo ga i ispuniti, pokazala su istraživanja. Uz to, ovaj sistem nam pomaže da povećamo osećaj vrednosti. Naš mozak veruje u ono što govorimo.

Zamenite stare navike novim

Umesto da staru naviku menjate iz korena, zamenite je novom. Ili prilagodite manje delove radnje koju svakodnevno obavljate. Na primer, u slučaju da želite da ostavite cigarete, želju za njom zamenite ispijanjem čaše vode.

Pročitajte i… Produktivnost vam opada? Iskorenite ove 4 navike

Mali koraci

Nema ničega loše u velikim ciljevima. Ali do njega dođite malim koracima. I svaki uspeh proslavite. Ovo će vas motivisati da nastavite dalje i da ne posustajete.

Vizualizujte uspeh

Vizualizacija je neverovatna alatka za postizanje ciljeva. Studije su pokazale da vizualizacijom menjamo svoj mozak i da nam to pomaže da budemo motivisaniji.

Dajte sebi oduška

Strpljenje je ključno u bilo kakvoj promeni u životu. Budite strpljivi i ljubazni prema sebi. A i ako posustanete jednom ne znači da niste na dobrom putu da zapravo loše navike ostavite iza sebe.

 

lepotaizdravlje.rs bowie15/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.