Kalem „Meseče“: Pesma koju ovog vikenda slušamo na repeat i pripremamo se za koncert!

by | 8 januara, 2022
kalem
Kalem je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku Balkana odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva. A sada su tu dugoočekivani album i koncert na Kolarcu!
Kalem čine profesionalni, akademski muzičari Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara). Nakon četiri godine aktivnog nastupanja širom Srbije, došlo je vreme za dugo očekivani debitantski album u izdanju Multimedia Music pod nazivom Meseče.

Šta nas očekuje na albumu Meseče

Album sadrži devet numera među kojima su se našle dve instrumentalne, zatim obrade tradicionalnih pesama, kao i autorsku muziku.
Na prvom mestu je prirodan i autentičan pristup muzici – zvuk je intiman, sniman tako da u potpunosti odrazi živi zvuk sa ciljem da slušalac dobije utisak kako to zvuči na koncertu. Dizajner zvuka je Bojan Krtinić, a aranžmane su radili Dušan i Stefan, pa se stil Kalema može najbolje opisati kao fuzija njihovih individualnih pristupa muzici. Dušan donosi prizvuk mediterana i klasične muzike, dok je Stefan svojim izvornim, narodnim stilom pevanja i sviranja bliži našoj baštini.

Uživajte u spotu za pesmu Mesečina

Sa prvim albumom dolazi i spot za istoimenu autorsku numeru. Režirao ga je Dragan Jereminov, a u spotu glume naš poznati glumac Nebojša Milovanović i Nikolina Pavlović.
– Ne verujem da je slučajno što se na prvom nastupu Kalema u publici našao Nebojša Milovanović. Nakon upoznavanja u više navrata smo sarađivali, a sada smo tu saradnju krunisali njegovim učešćem u spotu za pesmu Meseče. Pesma govori o izgubljenoj ljubavi i bolu koji za njom ostaje. Glavni protagonista priče, u razgovoru sa mesecom kao svojevrsnim medijumom između njih dvoje, doznaje sve o njoj i deli svoje najdublje emocije – ističe Stefan.

Rezervišite datum: Koncert na Kolarcu 22. januara

Nakon koncerata širom Srbije, došao je trenutak da se sastav Kalem predstavi i brojnijoj beogradskoj publici u sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, 22. januara, gde će ujedno predstaviti svoj debitantski album.
– Kada se kaže Kolarac, postoji određeno poštovanje koje osećamo i Stefan i ja i zato smo vrlo uzbuđeni što je baš to zdanje mesto gde ćemo predstaviti svoju muziku. Obojica volimo da lepe trenutke delimo s dragim ljudima, tako da će nam se na nekoliko numera pridružiti naši prijatelji i „saborci“ Marko Kojadinović (frula/kaval), Tamara Jokić (vokal) s kojom smo nedavno ostvarili spontanu koncertnu saradnju, ali i gosti iznenađenja koji će biti najavljeni kako se koncert bude bližio. Nastup u sali Kolarčeve zadužbine nosi veliku odgovornost jer ona traži od muzičara da prezentuju najboljeg sebe, tako da publika može biti sigurna da će to i dobiti.

O gostima na koncertu

Tamara Jokić je diplomirana filološkinja i stipendistkinja bostonskog univerziteta Berkli, neguje muziku Mediterana, Balkana i Iberijskog poluostrva. Svoju muziku snima za prestižnu svetsku produkcijsku kuću Sony Music.
Marko Kojadinović je multiinstrumentalista na duvačkim instrumentima. Još kao mlad istakao se kao solista na fruli osvajajući mnogobrojne nagrade. Bio je stipendista i dugogodišnji član nacionalnog Ansambla Kolo. Marko aktivno nastupa i snima za najveća muzička imena regiona.
Nebojša Milovanović, naš poznati glumac, nakon saradnje sa grupom Kalem u spotu Meseče pridružiće im se i na koncertu na Kolarcu.
Milena Popović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.