Koronavirus: Šta nam je dozvoljeno nakon vakcinisanja, a šta ipak ne?

Šta ćemo moći da radimo nakon vakcinacije, a šta nam neće biti dozvoljeno, saznajte u nastavku.

by | 14 aprila, 2021

Američki CDC je na svojim stranicama predstavio preporuke za ponašanje nakon potpunog vakcinisanja. Ali agencija ističe da još mnogo toga za sada nije poznato.

Bez obzira na to i ako ste se u potpunosti vakcinisali protiv virusa COVID-19, trebalo bi i dalje preduzimati mere predostrožnosti na javnim mestima, kao što su nošenje maske, održavanje distance te izbegavanje gužve i slabo provetrenih prostora, sve dok ne saznamo više, kako piše u uvodu CDC.

Šta nam je dopušteno nakon vakcinisanja?

Ako ste u potpunosti vakcinisani, prema CDC-u dopušteno je:– Možete se okupljati u zatvorenom s potpuno vakcinisanim ljudima bez nošenja maski.
– Možete se okupljati bez maski u zatvorenom s nevakcinisanim ljudima (na primer, možete ići u posetu  kod prijatelja ili rođaka koji žive zajedno), osim ako bilo koja od tih osoba ima povećani rizik od težeg oblika bolesti COVID-19. (Pročitajte i… Godinu dana od koronavirusa: Šta smo naučili?)
– Ako ste bili u blizini nekoga ko ima COVID-19, ne morate se kloniti drugih i ne morate se testirati ako nemate simptome. Međutim, ako živite u okruženju veće grupe (poput zajedničkog domaćinstva s pripadnicima starije generacije) a bili ste u blizini nekoga ko ima COVID-19, trebalo bi da primenite samoizolaciju i da se testirate čak i ako nemate simptome.

Vakcinacija: Šta se neće promeniti?

CDC navodi i ponašanja koja bi trebalo zadržati i ne bi se trebalo menjati uprkos vakcinisanju:
– I dalje bi trebalo preduzimati korake da zaštitimo sebe i druge u mnogim situacijama, da nosimo maske, držimo udaljenost od najmanje dva metra od drugih te da izbegavamo gužve i slabo provetrene prostorije.

Preduzimajte ove mere predostrožnosti kad god se nalazite:

– U javnosti.
– Na okupljanju s nevakcinisanim ljudima iz više domaćinstava.
– Prilikom posete nevakcinisanoj osobi koja ima povećani rizik od teške bolesti ili smrti od virusa COVID-19 ili koja živi s osobom s povećanim rizikom
– Nastavite da izbegavate srednje velika ili velika okupljanja.
– Nastojte da odgodite i lokalna i međunarodna putovanja. Ako ipak putujete, moraćete da sledite preporuke nadležnih institucija.
– Ipak pazite na simptome virusa COVID-19, pogotovo ako ste bili u blizini nekoga ko je bolestan. Ako imate simptome virusa COVID-19, trebalo bi da se testirate te da ostanete kod kuće i podalje od drugih.
– I dalje ćete morati da sledite smerinice propisane na vašem radnom mestu.

Priredila: Lana Biželj
Tekst u originalu objavljen na ljepotaizdravlje.hr

ljepotaizdravlje.hr peterschreiber.media / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.