Besprekorno čisto posuđe i dugovečna sudomašina? Sledite ova pravila

by | 10 decembra, 2020

Mašina za sudove je spas za ruke, nokte i leđa, a pored toga štedi i vreme. Ipak, mnoge imaju kraći životni vek jer ih domaćice ne koriste pravilno. Ako se nakon završetka ciklusa pranja iznenadite poluopranim tanjirima i musavim čašama, znači da negde grešite. Za škripavo čiste tanjire, činije i escajg, sledite ove korake:

– Uklonite krupne ostatke hrane sa posuđa pre nego što ih ubacite u mašinu. Oni mogu zapušiti filter i sprečiti da prljavština izađe iz mašine. Ostaci ovsene kaše i pire krompira se lepe za posuđe poput lepka, a zagorele čestice sa dna šerpe mlaz vode neće moći da sastruže. Ukoliko vam je ručak zagoreo, u šerpu prvo sipajte vrelu vodu, pa je tek nakon pola sata ubacite u mašinu za sudove. (Pročitaj: Čišćenje kuhinje – rešite se ne samo prljavštine, već i bakterija)

Pravilno poređajte posuđe kako ne biste blokirali mlaznice. Vodite računa o tome da ne prepunite mašinu i izbegavajte preklapanje posuđa. Tako nećete preopteretiti uređaj, a svaka zaprljana površina će se temeljno oprati. Kako bi mašina duže trajala, povremeno koristite sredstvo protiv stvaranja kamenca, posebno ako je voda iz vodovoda tvrda.Mašina za sudove

Kako da mašina za sudove bude efikasnija?

– Mašine za pranje posuđa s razlogom imaju veći broj programa za pranje. Za svakodnevnu upotrebu, dovoljno je uobičajeno pranje i ispiranje, ali u nekim prilikama je potrebno detaljnije čišćenje. Za veoma masne šerpe i tiganje, najbolji je intenzivniji, duži program. Njegovim korišćenjem izbeći ćete masnoću i otiske karmina na posuđu koje je tek oprano.

– U mašinu stavljajte samo posuđe od adekvatnog materijala. Predmeti od drveta (daska za sečenje, varjače, činije, kašičice) ne samo što će izgubiti boju, već će i pući. Šolje sa sličicama će izbledeti, a visoka temperatura može oštetiti i izbrisati dekorativne linije na tanjirima. (Pročitaj: Izbegnite najčešće greške kod usisavanja)

lepotaizdravlje.rs Daisy-Daisy/Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.