Unesite dah elegancije u svoj enterijer – nabavite orhideje

by | 19 oktobra, 2020
Nega orhideja

Elegantne tropske biljke koje svojim izgledom i koloritom ulepšavaju svaki prostor možete gajiti i sami. Jednobojni, pegavi ili šareni cvetovi uz čvrste, uspravne listove ovalnog oblika i tanku stabljiku odaju utisak prefinjenosti i urednosti, tako da se lepo uklapaju u svaki enterijer. Nega orhideja nije previše komplikovana, ali postoji nekoliko pravila koje treba poštovati. (Pročitaj: Vazdušna biljka kojoj ćete teško odoleti, a lako je uzgajati)

Pri kupovini, orhideja će biti smeštena u prozirnu plastičnu posudicu i odatle je ne treba vaditi. Zajedno sa tom posudom, stavite je u neku dublju, neprozirnu saksiju. To je višegodišnja biljka koja će vas bar jednom u godinu dana obradovati novim cvetovima. U prirodi, ona živi u vlažnim šumama. Ne raste u zemlji, već visi sa grana tropskog drveća, a vlagu upija svojim vazdušnim korenjem.

Nega orhideja

Zalivanje
Ako imate orhideju, zaboravite na kanticu i klasično zalivanje. Ta biljka se ne zaliva, već se na svakih sedam dana potapa u činiju sa vodom sobne temperature (izvadite je iz dekorativne saksije i ubacite u lavor sa vodom). Nakon petnaestak minuta, kada korenje uzme vodu, prebacite je u lavabo kako bi se višak vode ocedio iz providne, plastične posude u kojoj je bila kada ste je kupili. (Pročitaj: Biljke – jednostavan, a efektan način da ulepšate svoj dom)

U zavisnosti od vlažnosti i temperature prostorije u kojoj stoji, orhideju možete zalivati i ređe. Rukovodite se izgledom korenja. Ako je zeleno i čvrsto, znači da voda još nije potrebna. Kada se korenje smežura i postane sivkasto, potrebno je potapanje.

Nega orhideja – položaj i količlina svetla

Orhideja treba da stoji na mestu na kome će imati dosta svetlosti. Idealno je da bude na istočnoj strani, blizu prozora, ali ne sme biti izložena direktnim sunčevim zracima (posebno leti). Ako je svetlosti nedovoljno, orhideja neće cvetati. Ako je ima previše, na listovima će se pojaviti fleke. Ne prijaju joj temperaturne razlike, ni promaja, a treba da bude zaštićena i od vrućine i od niskih temperatura. Neka u sobi u kojoj se nalazi bude oko 22 stepena. Odredite mesto na kome će biti stalno jer joj često premeštanje i prilagođavanje količini svetla nikako ne prija.

Kada orhideja precveta, stabljika će se osušiti, a biljka ući u fazu mirovanja. To nipošto ne znači da treba da je sklonite sa svetla ili bacite. Isecite je skoro do kraja, ostavite da stoji tamo gde je stajala ranije i nastavite sa redovnim zalivanjem. Kada primetite zametak nove stabljike, dodajte namensko đubrivo predviđeno baš za orhideje (u obliku štapića ili rastvora). Za optimalne rezultate, dovoljno je da je dohranjujete dva puta mesečno.

Posle nekog vremena, orhideja će procvetati i moći ćete ponovo da uživate u nestvarnim bojama njenih latica.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.