5 pravila uz koja će stari nameštaj izgledati kao nov

by | 17 novembra, 2020
Očuvan nameštaj

Kad kupite neki komad nameštaja, očekujete da će vas služiti godinama. Nažalost, često se već nakon nekoliko meseci primete prva oštećenja, posebno ako je reč o jeftinijim proizvodima (iverica i plastika). Da bi nameštaj trajao duže, bio očuvan i u približno istom stanju kao i kad je tek unet u kuću, dovoljno je da se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila.

Dobro razmislite gde će šta stajati
Trpezarijski ili radni sto, krevet i ormar nemojte sastavljati i rastavljati više puta. Razmislite u kojoj će se prostoriji nešto nalaziti, pa tek onda pređite na korišćenje alat.
Svako odvrtanje šrafova može proširiti postojeće rupe, a neretko se nameštaj ošteti površinski, što se ne može naknadno popraviti (izgrebe se ili se na nekim mestima skine boja). Čak i pri selidbi, kad god je to moguće, nameštaj treba preneti bez rasklapanja. (Pročitaj: Skockajte iznajmljen stan po svom ukusu – 5 stvari koje možete promeniti)

Poštujte njegovu namenu
Možda se vašem detetu sedenje na radnom stolu čini kao odlična ideja, ali prevelika težina može oslabiti stabilnost konstrukcije. Nameštaj se pravi za odgovarajuću namenu, pa ga nepravilno ili nemarno korišćenje može upropastiti.
Skakanje po krevetu ili trosedu svakako će ubrzati njegovo propadanje bez obzira na to koliko je kvalitetan.

očuvan nameštaj

Kako da nameštaj bude očuvan

Zaštitite površine od vlage
Jedan od najvećih neprijatelja nameštaja je vlaga, tj. prosuta tečnost. Nabubrelu površinu stočića teško ćete uspeti da prikrijete, ali veoma lako možete preduprediti njen nastanak. Čaše sa pićem uvek držite na podmetaču i tako ćete izbeći ružne krugove i fleke. Isto važi i za saksije, koje moraju stajati na odgovarajućim tacnicama. (Pročitaj: Unesite dah elegancije u svoj enterijer – nabavite orhideje)

Redovno proveravajte šrafove
Tokom vremena, kao jedna od posledica korišćenja, šrafovi se olabave ili ispadnu, pa nameštaj postane klimav. Da biste izbegli da se nešto rasturi i sruši, potrebno je da šrafove pritegnete barem jednom godišnje.

Adekvatno održavanje
Drvene površine nikada nemojte brisati mokrom krpom jer će drvo apsorbovati vlagu, pa posle nekog vremena boja može postati bleđa. Umesto agresivnih hemikalija, za čišćenje nameštaja koristite namenska sredstva koja su formulisana tako da štite površinu čuvajući njen sjaj.

Ako niste u mogućnosti da ga zamenite novim, potrudite se da postojeći nameštaj izgleda što bolje. Ošmirglajte i ofarbajte mesta sa ogrebotinama, a pocepano platno ugaone garniture prikrijte nekim lepim prekrivačem. (Pročitaj: Uz ovih šest saveta, vaš stan će izgledati veće)

lepotaizdravlje.rs vadimguzhva/Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.