Pitali smo eksperta za dekoracije: Kako organizovati piknik za pamćenje?

by | 10 septembra, 2021
Kako organizovati piknik

Ko može bolje da nam odgovori na pitanje „kako organizovati piknik“ od Bogdane Stanković, kojoj je dekoracija na prvom mestu ljubav a ujedno i posao? Ako vam se dopada ideja da lepe i još uvek tople jesenje vikende provedete u prirodi i druženju (dobitna kombinacija!) uživajte u tekstu u kojem ćete upoznati Bojanu i naučiti kojim ćete to sitnicama „običan“ piknik podići na viši nivo!

Piše: Bogdana Stanković

Da se predstavim…

Iako kažu kako mi ime Bogdana u potpunosti pristaje, čitavog života sam se trudila da ga kamufliram nadimcima. Ja sam Bo – najveća tufna optimizma u svemiru. Svet posmatram kroz ružičaste naočare, dok trgujem osmesima i dobrom energijom. Od ovog nadimka, nastao je naziv moje agencije za dekorisanje, koja je agencija samo činjenicom da je registrovana u APR-u, a po svim drugim parametrima je – čista ljubav!

Kako organizovati piknik

Little miss Bo dekoraterija, bavi se dekorisanjem venčanja, rođendana, devojačkih večeri, koorporativnih i proslava svih vrsta, uređivanjem štandova, osmišljavanjem scenografija za fotografisanja, organizacijom žurki iznenađenja, ali uz mali zaplet – personalizaciju. Verujem da je tajni začin svih dobrih stvari – ulaganje ljubavi, truda i energije. I u to da je u vremenu u kojem smo sve već videli, ipak moguće izmisliti „toplu vodu“.

Tako sam, recimo, tokom čuvenog lock down-a, kada restorani nisu radili, a okupljanja su bila zabranjena– izmislila „dejtove kod kuće“. Vodila sam muža na kafu u Rim, išla do obale Egejskog mora iz želje za girosom, jela suši usred Japana, razbila meksičku pinjatu i odigrala partiju mankale u Africi. Decu sam obradovala odlaskom na čuvenu predstavu Dizni na ledu, a prošetali su i kroz štandove na Sajmu knjiga. Sve ovo – u našem životnom prostoru, bez da smo mrdnuli iz svog doma. Upotrebila sam samo maštu i pokoji od rekvizita iz svog magacina.

Moj najnoviji projekat

Tokom realizacije svog poslednjeg projekta – Roze piknika (koji vidite na fotkama), osetila sam veliko interesovanje prolaznika u Topčideru. Ljudi su zastajali da osmotre postavku, zapitkivali, tražili dozvolu da fotografišu… Odlazili su inspirisanji i rešeni da nešto slično probaju što pre! Koncept piknikovanja na Zapadu je veoma uobičajen, te ćete u prosečnom bečkom parku naići na zelenu površinu prepunu šarenih tekstila, ali – čini se da je kod nas nedovoljno isproban i neosnovano zapostavljen.

Korak po korak: Kako organizovati piknik

#1 Odredite termin

Prva stavka u odgovoru na pitanje kako organizovati piknik, treba da bude termin. Uz razmatranje toga koji datum odgovara zvanicama, prilikom donošenja odluke o terminu – obavezno pogledajte vremensku prognozu. Moj predlog je prognoza norveške vojne mornarice, na koju se uvek oslanjam prilikom organizovanja proslava na otvorenom.

#2 Izaberite lokaciju

Izbor lokacije u potpunosti zavisi od vaših afiniteta. Da li volite mirnija, više „zavučena“ mesta, ili ste tip kojem odgovara graja? Želite li da sedite u hladovini, pod nekim stablom, u šumi, ili ste za osunčani piknik uz reku ili na livadi? Da li je potrebno da piknikujete u blizini prodavnice, trafike, restorana, ili ste raspoloženi da se prepustite prirodi u potpunosti (u kom slučaju morate voditi računa da se pripremite adekvatno)?

#3 Obavezno spakujte…

Šta da spakujem, sada kada sam odlučila gde i kada idem?

Pre svega – ćebe! Čak postoji posebna vrsta piknik ćebeta kojem je strana koja ide ka zemlji – glatka (kupuje se, na primer, u Lidlu). Ipak, moja preporuka je da obavezno ponesete i jedno, estetski prijemčivije, ćebe, koje ćete staviti preko.

Savetujem da vam ne bude teško da ponesete i jastučiće (ne samo zbog utiska topline, koji se najbolje postiže korišćenjem tekstila, već i zbog činjenice da će učiniti vaše sedenje na tlu veoma udobnim).

Verovatno ćete poželeti da hranu ili piće spustite na nešto čvrsto. Rešenje ćete pronaći u gajbici! Obična drvena gajbica, ofarbana u željenu nijansu, okrenuta naopačke, biće sjajan piknikovski stočić.

Jednostavnija varijanta jeste da kupite pakovanje kartonskih čaša i tanjirića (koje preporučujem kada piknik pravite za decu). Ali – nećete se pokajati ukoliko, ipak, pripremite stakleno posuđe. Još i ako odlučite da ga uklopite uz odabrani kolorit, pa i čaše dekorišete cvetićem ili nekom začinskom grančicom – postigli ste ono što zovemo „wow efekat“.

#4 Pripremite hranu

U zavisnosti od toga koga ste pozvali na piknik, varira i odgovor na pitanje kakvu hranu da spremite.

Idealni za ovakvu vrstu druženja, svakako jesu kanapei – jedu se rukama, te su zgodniji od jela za koja se morate služiti escajgom, a uvek mogu biti napravljeni tako da doprinesu kompletnoj estetici (unapred pripremite i dekorišite posluženje).

Moj favorit (i zalogajčić koji uvek prvi nestane sa tanjira, jer ga prosto svi obožavaju) – jeste suva šljiva filovana krem sirom, uvijena u komadić tanko sečene slanine, zapečena u rerni.

Dolaze u obzir i različiti umaci i mazalice (na primer, domaći zaziki koji divno osvežava), za koje je potrebno da obezbedite tortilje, fokače ili kesadilje.

Ne zaboravite na slatkiše! Kolači su obavezni. Organizaciono je jednostavnije da se odlučite za njih, a ukoliko vaš izbor, kao što je bio moj, ipak bude torta, ne zaboravite da spakujete nož. Jeftina varijanta, koju svako može da napravi kod kuće, predivnog ukusa i odgovarajućeg izgleda – jeste čiz kejk.

Postarajate se da ponesete dovoljnu količinu vode. Idealno rešenje je da u velike tegle sa točilicama (mogu se kupiti u Ikei, Jysku, Emmezeti), sipate vodu ili limunadu, tj. neko drugo osvežavajuće piće. Ovo će doprineti ukupnom utisku, a izbeći ćete i korišćenje flaša i tetrapaka. Piknik koji sam organizovala, zamišljen je kao druženje za prijateljice, te je obavezan bio šampanjac.

# 5 Važna napomena za kraj

Nikako ne smetnite sa uma vlažne maramice, salvete, ali i kese za đubre. Piknik je, uostalom, jedino uspešno izveden ako smo prirodu ostavili čistom!

Iako je jedan od najdražih projekata, onih zbog kojih se ispuniš radošću radeći svoj posao – roze piknik svakako nije usamljena ideja. Iz Little miss Bo Dekoraterije svakodnevno pristižu novi predlozi i inspiracije, a sve to možete pratiti na Instagram profilu, kojem je osnovna namena da oplemeni živote, unoseći u njih radost, kreativnu energiju, optimizam i nadahnuće.

Pročitajte i… Kuda za vikend? Iskoristite septembar za glamping – okrili smo novo, čarobno mesto!

Ivana Todorović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.