Pitali smo žene: Muči li vas Zoom zamor?

Šta je Zoom zamor?

by | 27 maja, 2021

Tokom poslednjih godinu dana većina nas se navikla na video-komunikaciju i poslovne sastanke ovog tipa, zar ne? Takav oblik komunikacije postao je nova norma. Međutim, to ima i svoje posledice, pa mentalni zamor i iscrpljenost koji nastaju zbog ove prakse označavaju se novim terminom – Zoom zamor, koji definiše specifično stanje psihičkog zamora.

To je nešto sa čime se u poslednje vreme često susrećemo, potvrđuje dr Lorin Sloan, psihijatar iz Njujorka.

Šta kažu naše žene: Muči li ih Zoom zamor?

Jovana Miljanović, preduzetnica i osnivačica programa Biznis po tvojoj meri

Foto: Tijana Žišić via Jovana Miljanović

Naravno da kao i većina više volim da ljude osetim, da vidim i zagrlim svoje žene uživo, ali tehnologija mi omogućava da radim sa ženama iz celog sveta, što je kad sam započinjala biznis pre 10 godina bio moj san. Zoom sastanke držim od leta 2019. godine, kada sam započela onlajn program Biznis po tvojoj meri. Mnoge žene sa mog programa žive u inostranstvu, pa mi je i te kako važno da pored meetup druženja uživo možemo da se umrežimo i onlajn. Moja ciljna grupa su poslovne žene, tako da su sve one većinom vešte u korišćenju alata digitalnog poslovanja. Dosta njih su koučevi i terapeuti, pa i same seanse s klijentima drže onlajn, te imaju laptop kamericu, mikrofon i ring svetlo. To olakšava da se bolje vidimo i čujemo, smanjujući lokacijsku barijeru.

Milica Marković, menadžerka korporativnih komunikacija, DIRECT MEDIA United Solutions

Foto: Miša Obradović via Milica Marković

Sa Zoom platformom smo prošli kroz različite faze, od „ne mogu da živim bez nje“ do izbegavanja. Trenutno smo u fazi da smo se navikli i da je prihvatamo kao – ne baš idealnu ali neminovnu – zamenu za događaje uživo. Plasiramo Direct TALKS sadržaje za našu vernu publiku, koja nam je verna i na ovoj platformi, bez obzira što možda nisu fanovi Zooma. Kao i pre pandemije, sve se svodi na to da li vas sadržaj zanima ili ne, da li su govornici atraktivni i vama od interesa i značaja. Onlajn platforme će tek procvetati u vremenu koje dolazi, te ne treba od njih bežati. S druge strane, nedostaje nam pravi networking i druženje na konferencijama, pa se nadam da ćemo se po tom pitanju uskoro vratiti na staro, ako ne baš kao ranije – onda bar prilagođeno novim uslovima života i rada.

Dragana Benić, nastavnica istorije Kosta Trifković, Novi Sad

Foto: Privatna arhiva via Dragana Benić

Situacija izazvana pandemijom Covida-19 predugo traje i – koliko god je u početku digitalna nastava za mene predstavljala veliki izazov – moram priznati da je veoma iscrpljujuća i u fizičkom i mentalnom pogledu.
Brojni digitalni alati i platforme su nam od velike pomoći u onlanj nastavi, ali u pripremu digitalnih časova nastavnici moraju da ulože mnogo više truda. Pored toga, ništa ne može da zameni neposredni kontakt nastavnika s njegovim učenicima.
Onlajn nastava unapredila je digitalne kompetencije i nastavnika i učenika i to smatram dragocenim potencijalom i za vreme kada se vratimo redovnoj nastavi. Nastavnici bi tada trebalo da nastave da koriste sve te digitalne platforme i alate za isporučivanje nastavnog materijala učenicima, a da se vreme u školi više koristi za diskusiju, praktične aktivnosti, eksperimente i projekte.

Tokom sastanka licem u lice oslanjamo se na neverbalne znake, da bismo primili i preradili informacije, dodaje dr Sloan. U virtuelnoj komunikaciji to ne možemo tako lako da ostvarimo, zbog čega moramo više da se koncentrišemo, što zaista iscrpljuje. Eksperti zato predlažu nekoliko načina da se izborimo s ovom vrstom zamora.

Zoom zamor: Kako ga pobediti?

Prvo, neobavezno ćaskanje!

Poslovni sastanci uživo obično započinju kratkim ćaskanjem o temama od opšteg interesa, što opušta sve učesnike razgovora i dobra je uvertira u ozbiljnije teme. Pokušajte da primenite isto i tokom vaših video-sastanaka. To može da bude priča o planovima za vikend, ili o deci, dok čekate da se razgovoru pridruže i ostali učesnici.

Izbegavajte niz sastanaka bez pauza

Ova praksa je bila naporna i pre nego što su video-sastanci postali redovna praksa! Dajte sebi oduška između sastanaka bar 15 minuta, da biste ustali sa stolice, prošetali kroz kuću, popili malo vode i odmorili pogled. To će vam povratiti snagu i koncentraciju. (Pročitajte i… Šta je adrenalni zamor i patite li od njega?)

Osmislite ritual nakon završenog posla

Odlazak iliti putovanje do (i sa) posla imalo je svoju dobru stranu – mentalno udaljavanje od problema i promena okruženja, što izostaje prilikom rada od kuće. U nedostatku toga, mozak ne dobija šansu da se odmori i preusmeri na nešto drugo. Toplo preporučujemo obaveznu pauzu i nakon rada od kuće, vreme kada ćete pročitati nekoliko stranica knjige ili prošetati po kraju.  Ovo „tranziciono vreme“ zaista je neophodno.

Gledanje u kameru svakog dana, u dugim intervalima, nije lako. Međutim, ako se – recimo potrudite da uvek budete u najboljem izdanju (da izgledate primereno, kao i da ste u kancelariji), porašće vaše samopouzdanje i raspoloženje.

Mejkap trikovi: Prikrijte Zoom zamor

Nanesite mat bronzer ispod jagodičnih kostiju i duž linije vilice, radi bolje definicije lica. Olovka u nijansi breskve, na unutrašnjoj ivici donjeg kapka, sve je što vam je potrebno da kreirate odmoran izgled i fokusiran pogled. A ako želite da upotrebite samo dva mejkap preparata, neka to budu maskara i ruž.

lepotaizdravlje.rsFeatured foto: fizkes / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.