Kako što lakše preboleti raskid?

by | 28 oktobra, 2020
raskid veze

Svaki raskid veze boli, ali na sreću, njegove faze su prilično predvidive. Isprobane strategije pomoći će vam da se mentalno pripremite i prebolite bivšeg zauvek.

Ambivalencija
U ovoj fazi svesni ste i pozitivnih i negativnih strana veze, prisećate se sjajnih i groznih trenutaka i vagate kojih je bilo više. Pitate se da li da raskinete ili ne. Partner najčešće nije ni svestan vaše nedoumice, što ovu fazu čini još bolnijom. Posavetujte se sa porodicom i prijateljima i saslušajte njihove argumenta za i protiv. (Pročitaj: Prijatelji ne prihvataju vašeg partnera? Postavite sebi ova pitanja)

Euforija
Nakon raskida, fokusirate se na dobre strane nekadašnje veze, idealizujete bivšeg potiskujući probleme koji su doveli do kraha vaše veze. Ponekad se javlja kajanje i osećaj krivice. Umesto da se prepustite griži savesti, zapitajte se da li vas je partner poštovao, da li ste se neprestano svađali. Prisetite se svih razloga zašto ste raskinuli.Uviđanje smisla
Analizirate sve detalje veze, a zatim sebe i bivšeg partnera kako biste razumeli šta je dovelo do raskida. Razjasnite sve ono što vas muči kako biste mogli preći u sledeću fazu procesa.

Ispoljavanje emocija
Umesto da ih potisnete, ispoljite svoje emocije. Plačite, poverite se bliskoj osobi, šutirajte džak za boks, uradite sve kako biste se osećali bolje. (Pročitaj: Kako biti singl? Citati poznatih dama daće vam odgovor na ovo pitanje)

raskid veze

Raskid veze

Tuga
Kraj veze je jedna vrsta gubitka voljene osobe. Međutim, umesto da traćite vreme na nerviranje i predviđanje najgoreg scenarija, fokusirajte se na sadašnjost. Radite ono što vam prija. Počastite se luksuznom penušavom kupkom, trenirajte, idite na masažu…Kada ste sami, teže se nosite sa tugom i besom, pa zato razgovarajte sa voljenima o tome kroz šta prolazite.

Poricanje
Ne želite da priznate da je vaša veza gotova. Gajite lažnu nadu da će stvari biti kao nekad i razmišljate o tome da  partneru pružite novu šansu. Neka vas ohrabri činjenica da će nove životne ambicije, ciljevi i snovi zameniti one stare. (Pročitaj: Ovo su znaci da sa vašom vezom nešto nije u redu)

Promene na društvenim mrežama
Brisanje zajedničkih slika, ažuriranje statusa veze i slične stvari mogu vas uznemiriti, pa im se posvetite tek kad budete emocionalno spremni. Rešite se i opipljivih stvari koje vas podsećaju na bivšeg –  garderobe, poklona ili drugih sitnica koje vas podsećaju na prošlost.

Faza upoređivanja
Tokom ove faze upoređivaćete druge sa svojim bivšim. Ova faza može trajati nekoliko meseci, pa čak i godina.

Povratak u normalu
Pregurali ste sve faze i spremni ste da nastavite dalje. Naravno, to ne znači da ponekad neće biti teških trenutaka. Sasvim je normalno i da vaša nova veza bude praćena pomešanim emocijama. Tokom vremena, uspomene će izbledeti, a pažnju će vam okupirati nova ljubav.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.