Rezervišite nedelju: Svetska operska diva Elina Garanča u ulozi Karmen!

Ograničeni broj ulaznica po promotivnim cenama dostupan od srede 16. juna.

by | 29 juna, 2021

Mecosopran Elina Garanča, nastupiće 4. jula na stadionu Tašmajdan uz našu mladu opersku zvezdu, soprana Mariju Jelić, u ulozi Mikaele. Dirigent je Karel Mark Čišon, a nastupaju i tenor Džonatan Tetelman, kao i bas Kostas Smoriginas, uz orkestar Srpskog narodnog pozorišta.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što ću sa ulogom Mikaele nastupiti pored Eline Garanče u Beogradu, a dva dana ranije na Ljubljanskom festivalu. rekla je Marija Jelić, i dodala:
Za mene je ovaj nastup pravo zadovoljstvo ali i velika odgovornost. Srećna sam što će beogradska publika imati priliku da čuje najvećeg mecosoprana današnjice uz izvanredne soliste, dirigenta i orkestar Srpskog narodnog pozorišta. Beograd zaista postaje centar svetske operske umetnosti.Elina Granača: Najbolja Karmen već tri decenije

Elina Garanča smatra se najboljom Karmen poslednje tri decenije, a tu titulu letonska operska zvezda stekla je nakon velikih uspeha sa ovom ulogom u Kraljevskoj operi Kovent Garden u Londonu i Metropoliten operi u Njujorku.

Odlikuje je svetli i živopisno čist glas, besprekorna elegancija i perfekcionistički pristup, a nastupa sa najvećim solističkim i dirigentskim imenima današnjice, uz najbolje svetske orkestre. Elina Garanča je ekskluzivac čuvene diskografske kuće „Dojče gramofon“ od 2005. godine, i dobitnica je nagrada poput: Musical America’s ‘Vocalist of the Year’ 2010, MIDEM’s ‘Singer of the Year’ 2007 i ECHO Klassik award for ‘Female Singer of the Year’2007.

Odlikovana je titulom „Kammersängerin“ (kamerni pevač – najviše pevačko priznanje) od strane Bečke opere (Wiener Staatsoper). Ona je ujedno i najmlađa dobitnica ove prestižne nagrade, sa otpevanih više od 140 predstava u 18 različitih uloga od trenutka kada je debitovala 2003. godine.

Elina Garanča živi na relaciji Španija – Letonija. Potiče iz muzičke porodice. Iako je 15 godina svirala klavir, violinu i studirala dirigovanje, Garanča se opredelila za pevačku karijeru. Solo pevanje je studirala u Letoniji, Beču i Americi, profesionalnu karijeru je započela u Majningenu, a potom u Frankfurtskoj operi.

Uprkos impresivnoj biografiji, Elina Garanča ne voli da je nazivaju zvezdom. – To se može u tenisu, ali ne i u umetnosti, kaže Garanča.

Koncertna verzija opere Karmen Žorža Bizea, sa najlepšim arijama, kao i nastup naše mlade operske zvezde sa velikom svetskom divom, biće svojevrsni spektakl za publiku na Tašmajdanu, najavljuju organizatori Belef i Skymusic.

Ograničeni broj ulaznica, samo za najbrže, biće dostupan po ceni već od 990 din. od srede, 16. juna, na prodajnim mestima Belefa (Trg Republike 5 i Blagajna Ateljea 212) i putem mobilne aplikacije eFinity. Više informacija na naći ćete OVDE.

Povodom ovog  operskog spektakla na Tašmajdanu 4. jula, donosimo vam zanimljivosti i manje poznate činjenice o Karmen, jednom od najpoznatijih i najvoljenijih muzičkih dela u istoriji.

6 zanimljivosti koje niste znali o operi Karmen

1. Opera Karmen Žorža Bizea nastala je 1875. prema istoimenoj noveli Prospea Merimea, napisanoj tri decenije ranije. Karmen, čija se radnja odigrava u južnoj Španiji, postala je neizostavno vezana za ime Žorža Bizea, koji zapravo nikada u svom životu nije ni kročio u Španiju.
2. Glavni likovi, koji dolaze iz najnižih slojeva društva, bili su nešto na šta operska publika i kritika u to vreme nisu bile naviknute, pa su prve kritike kontroverzne opere Karmen bile dosta loše. Bize je umro od srčanog udara posle 33. izvođenja, i nije doživeo da vidi popularnost svog dela.
3. U prvim godinama izvođenja, opera Karmen stekla je popularnost u produkcijama van Francuske, a u Parizu je iznova oživljena tek 1883.
4. Opera Karmen koja je u Live HD tehnologiji iz Metropolitena emitovana u više od 1000 sinepleks bioskopa u svetu, smatra se najuspešnijom operskom produkcijom tog tipa, a u glavnoj ulozi bila je letosnka operska diva Elina Garanča.
5. Prema pisanju Njujork Tajmsa, Elina Garanča je najbolja Karmen poslednje tri decenije, a po mnogima – najbolja Karmen ikada.
6. Garančino izvođenje Karmen odjeknulo je u čitavom operskom i umetničkom svetu, tako da su svetski mediji ispred njenog imena trajno dodali titulu „superstar“. U live prenosima opere Karmen u Njujorku je na Tajms Skveru ispred velikog ekrana stajalo po 3000 vernih obožavalaca.

Paul Schimhofer/DG; Holger Haga

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.